Miljöadvokat ny president i Slovakien

Zuzana Čaputová – nyvald president. Foto: Slavomír Freso

Miljöadvokaten Zuzana Čaputová, 45 år, vann klart i det slovakiska presidentvalet. Genom att besegra tio manliga kandidater, flertalet långt till höger, blir hon landets första kvinnliga president sedan  presidentval infördes 1999.

Som det unga socialliberala och gröna partiet Progressiva Slovakiens grundare och huvudkandidat bryter hon även den östeuropeiska trenden med framgångar för national- och extremkonservativa kandidater.

– Jag är glad både för valsegern och för att den var möjlig utan att ge efter för populism, sade hon i sitt segertal där hon tackade väljarna på riksspråket slovakiska samt minoritetsspråken ungerska, tjeckiska, romani och rutenska. Trots falska nyheter och omfattande attacker från nättroll fick Zuzana Čaputová och Progressiva Slovakien 58 procent av de nationella rösterna mot den socialkonservativa kandidaten Maroš Šefčovič 42 procent. I huvudstaden Bratislava fick partiet över 72 procent mot Šefčovič 28.

Den 52-årige Šefčovič, som stöds av regeringspartiet SmerSD, erkände sig snart besegrad:
– Slovakiens första kvinnliga president förtjänar en bukett, sade han.

Och den sittande obundne presidenten Andrej Kiska, som drev igenom regeringsombildningen i fjol, var idel lovord efter valresultatet:

– Vi behöver politiker som är villiga att slåss för ett anständigt och hederligt Slovakien.
Zuzana Čaputová har kallats ”Slovakiens Erin Brockovich” efter den Oscarsbelönade filmen där Julia Roberts spelar trebarnsmamman som i domstol vinner mot ett storbolag som släppt ut cancerframkallande medel i dricksvattnet i ett kaliforniskt samhälle. Čaputová gjorde något liknande när hon efter en utdragen miljötvist lyckades stoppa en olaglig soptipp i sin hemstad Pezinok.

Valresultatet ska också ses i ljuset av den politiska lavin som morden på den grävande journalisten Ján Kuciak och hans fästmö utlöste i Slovakien 2018. Kuciak undersökte och skrev om nära kopplingar mellan slovakiska politiker och italiensk maffia. En korruption som pågått i decennier visade det sig.
Attentatet tystade Kuciak, men inte folket. Landet såg de största protesterna sedan kommunismens fall 1989 och tvingade fram ett stort antal ledande ministrars och befattningshavares avgång. Den dåvarande premiärministern Robert Fico avgick i mars samma år.

– Människor är verkligen upprörda över politikernas beteende, menade Oľga Gyarfášová, sociolog och politisk analytiker i Bratislava, inför valet. Även om premiärministern har den verkställande makten
och presidenten en närmast ceremoniell funktion, att bland annat utse ministrar i regeringen, kan denna dock lägga in sitt veto mot ny lagstiftning.

Framgången för Čaputová och Progressiva Slovakien förväntas spela en avgörande roll i det kommande parlamentsvalet.

– Det här började i lokalvalet förra året, det bekräftades i presidentvalet, och jag tror att EU-parlamentsvalet också kommer att bekräfta det, sade Čaputová vidare i segertalet.

Text: Rikard Rehnbergh

Miljömagasinet nr 14, 2019