Klimatkonsert i Kungsan: Hör ni oss nu?

Rörelsen Fridays For Future startade med att Greta Thunberg en fredag i augusti 2018 satte sig utanför Sveriges riksdag med ett plakat som löd: ”Skolstrejk för klimatet”. Numera är rörelsen ett globalt fenomen. Barn, ungdomar och unga vuxna ifrågasätter vad de äldre generationerna – främst inom politiken – verkligen gör för klimatet på planeten och vad för slags värld de lämnar efter sig.

Den 24 april 2021 lanserades evenemanget Climate Live – med den stora välgörenhetskonserten Live Aid 1985 som förlaga – för att skapa en internationell samling och opinion kring klimatkrisen. Ett femtontal länder deltog då: från Uruguay till Kanada, Japan till Afghanistan, Kongo-Kinshasa till Sverige. I Stockholm anordnades en gerillakonsert på Mynttorget vid Riksdagshuset. Budskapet var: ”Can you hear us yet?”.

– Vi befinner oss i en existentiell kris där vi är i starkt behov av att nå ut till folk och uppnå allmän krisinsikt. De med störst plattform har störst ansvar att kommunicera vår situation och med hjälp av musik kan vi nå fler, vilket är målet med Climate Live, förklarar Greta.

Climate Live i lördags, den 16 oktober, var något helt annat. Över 40 länder hade nu anslutit. Och Fridays For Future Sverige hade abonnerat Kungsträdgårdens stora scen där en lång rad av folkkära artister – som First Aid Kit, Cherrie, Sofia Jannok, Lars Winnerbäck, Victor Leksell, Peter Jöback och Helen Sjöholm – uppträdde gratis med ett kort stycke var.

– Jag är så glad att Climate Live anordnas, inte bara som artist, utan kanske mest som same. Få har värdesatt unga samiska röster på det vis Fridays For Future gjort när de besökt Sápmi. Vi urfolk vill vara med och påminna världens ledare om att det finns sätt att bruka naturen utan att förbruka den, sa Sofia Jannok inför konserten.

Även Greta var på plats och höll ett avslutningstal. Hon överraskade nog de flesta genom att fridansa och sjunga till Rick Astleys 80-talsdänga ”Never gonna give you up” tillsammans med arrangören Andreas Magnusson, som är en av få svenska aktivister som fått ackreditering till själva COP-förhandlingarna. Kan det ha funnits ett underbetonat budskap i låtvalet och refrängen: Att aldrig ge upp kampen för klimatet?

När det var som flest människor i Kungsträdgården var det runt 8 000 personer, flertalet i Gretas och Andreas ålder. Aftonbladet och Dagens Nyheter sände den tre timmar långa konserten live. Climate Live stöds av en mängd organisationer, däribland Klimataktion. Budskapet inför COP26 i Glasgow 31 oktober till 12 november är fortfarande: Hör ni oss nu?

Marvel och Ell bygger scenen kvällen innan.
Anders, Petra, Ulla och Rikard från Klimataktion.