Kommentar till EU-valet: Finns ljus i mörkret

När det gäller klimatpolitiken är mina tankar efter EU-valets splittrade. Det är mycket alarmerande att extremhögern, som har som en huvudfråga att slakta klimatpolitiken, går framåt så mycket i de mäktiga EU-länderna Frankrike och Tyskland. Å andra sidan måste valet ur svensk synvinkel ses som en framgång.

För första gången någonsin minskar SD i ett val och Miljöpartiet (Mp) och Vänsterpartier (V) går tydligt framåt. Mp blev tredje största parti medan V ökade mest av alla och fick ytterligare ett mandat. Från helt olika positioner har ju dessa partier gjort klimatet till en valfråga och det verkar vara tydligt vilka partier de svenska väljarna har belönat. Också i flera mindre EU-länder kan man se ett liknande mönster, främst i Finland.

Man kan ju hoppas att detta skickar en signal till mittenhögern i Europa att den svenska högerns samarbete med SD knappast har varit en framgångssaga.

Nu återstår att se vad som händer. Mycket hänger på vilka den största partigruppen EPP, där M och KD ingår, väljer att samarbeta med.

Men efter flera entydigt bedrövliga val för oss som efterlyser en klimatpolitik värt namnet, så tycker jag ändå att detta val innehåller vissa glödande ljuspunkter i mörkret. Vi får hoppas att de tar eld på allvar till kommande val.

Du som vill vara med och verka för den saken är välkommen att engagera dig i Klimataktion!

Lyssna på miljödebatten inför EU-valet

Klimataktion var också en av medarrangörerna till den stora miljödebatten inför EU-valet på Immanuelskyrkan i Stockholm.

Först presenterade professor emeritus Staffan Laestadius klimatläget (medeltemp globalt nu 1,48 grader över det normala, haven extremvarma, läget oerhört akut och snart utom kontroll).

Vår styrelsemedlem Pia Björstrand och projektledaren i RISE, Sten Stenbeck, ledde sen en politikerpanel med alla partier utom SD representerade. Jonas Sjöstedt, (V) Ilan de Basso, (S), Pär Holmgren (Mp) Rickard Ydrenäs (C) Svante Linusson (L) Kjell-Arne Ottosson (KD) och Helena Storckenfeldt fick (M) berätta om sin EU-politik, vilket sedan kommenterades av en expertpanel bestående av Staffan, Mattias Goldmann, Annelie Andersson och Linn Rabe.

Det var 200 på plats i publiken och många online. Något som är hoppfullt är att alla medverkande har ett engagemang och vill göra något i klimatfrågan. Naturskyddsföreningen har en bra guide om vilka partier som har gjort vad i miljösammanhang. Hoppas på mycket klimataktion i EU från Sveriges håll!! Lyssna nedan!

Jörgen Leidebrant, talesperson för Klimataktion