- Detta evenemang har redan ägt rum.
Uppsala: Medlemsmöte 16/2 – Vad vill vi i Uppsala del 2
16 feb, 2015 18:30 - 20:30
Välkommen på medlemsmöte i Klimataktion Uppsala!
Under mötet kommer vi att fortsätta diskussionen om hur Klimataktions ska arbeta framöver och vilka frågor vi ska prioritera. Från förra medlemsmötet har vi en lång lista med idéer och funderingar att utgå ifrån (se nedan), denna gång ska vi gå till beslut!
Välkommen, oavsett om du var med på förra mötet eller inte. Vi håller till på ABF, Bredgränd 14 (nära centralstationen).
Idéer och funderingar:
- Vad är mest strategiskt? Kanske att hitta frågorna där den styrande majoriteten är splittrad och stötta dem som vill arbeta åt samma håll som vi – snarare än att välja frågor där alla tre partier är eniga för eller emot.
- Det är vattentäta skott mellan folkrörelserna och näringslivet. Ska vi jobba mot och med näringslivet i Uppsala, CSR – Corporate Social Responsability. Ett första steg är vårt deltagande i Klimatprotokollet, men det kan utvecklas. Hur skulle ett sådant arbete ser ut? Tillgängliggöra ”grönt tänk” för näringslivet i Uppsala genom utbildning t.ex.?
- Trafikfrågor i Uppsala. Kan vi bidra när det gäller idéer för hur kollektivtrafiken ska byggas ut så att det ger störst effekt? Kollektivtrafik (trådbuss t.ex.) på Vaksalagatan?
- Ska vi driva på för mer solceller och solenergi? Det finns en stor potential på tak som ägs av bland andra bostadsrättsföreningar. Kan kommunen ta på sig en mer aktiv roll för att driva på den utvecklingen, t.ex. genom att sprida bra exempel och uppmuntra och ge konkreta stöd till bostadsrättsföreningar. Eller ska vi i Klimataktion opinionsbilda kring det? En start skulle kunna vara att bjuda in miljörådgivare till ett KA–möte.
- Byggandet av stora arenor, t.ex. Gränby Arena. Byggandet av arenor och andra stora anläggningar ger stora utsläpp – dels om många tar bilen dit och dels underskattas ofta utsläppen undet byggfasen. Ska vi opinionsbilda kring det? Kanske finns oväntade allianser att göra bland idrottsföreningar som hellre ser mer pengar till ”knattenivå” än satsningar på stora arenor?
- Fullerö köpcentrum– miljökonsekvenser? Tydligen är socialdemokraterna mer positivt inställda till köpcentrum än MP och V, men de förespråkar framförallt ”bostadsnära” köpcentrum. Vad anser de om Fullerö? Finns möjlighet att få stopp på det?
- Det finns goda exempel från andra kommuner där kommunen tagit på sig att arbeta opinionsbildande och utbildande mot kommuninvånare. Ett exempel är ”Gröna draken” som ges ut av agenda 21 i Västmanland. Enligt Maria Gardfjell är det en svag punkt för kommunen att det saknas kompetens inom miljö (pch klimat) på kommunens informationsavdelning. Ska vi driva att kommunen ska bli bättre och mer aktiv i att sprida av ”grön” information, via sina kommunikationskanaler, för ökad miljömedvetenhet hos invånarna? En sådan kommunikationskanal kan vara ”parkera schysst–lappen” till att sprida grön samhällsnyttig information. Postkod-lotteriet fast en trevligare variant!
- Ska Uppsala stad och kommun växa utan att vi ifrågasätter (till) växten? Spara på åkermarken! ”Stadsnormen” kan ifrågasättas! Urbansprawl?!
- Det finns mindre och mindre gröna områden för djur och människor i staden! Maria lyfte fram att man hade fått igenom fler skyddade naturområden runt om Uppsala, men hur är det med de gröna kilarna in i staden, ska KA prioritera att värna dem?
- Viktigt att jobba med något som inte kan ändras efter 4-5 år! Långsiktigt miljöarbete med beslut och förändringar som är svåra att ändra!
- Ska vi bilda arbetsgrupper kring ”etappmålen” i miljö- och klimatprogram? Ett arbete som sedan förs ut till allmänheten.
- Ska arbeta för att få fram ett medborgarvänligt verktyg (karta? hemsida) för att göra det enklare att leva mer ekologiskt och klimatsmart i Uppsala.
- Ett ”miljönätverk” för föreningar med liknande mål i Uppsala, kan vi arbeta för att samordna våra resurser?
- Ofta tror vi att kampen om sopsorteringen är vunnen, men sorteringsgraden skulle kunna vara mycket högre. Framförallt är det mycket plast i soporna – vilket gör att en stor andel av fjärrvärmen faktiskt kommer från fossil energi eftersom soporna bräns. Ska vi försöka återbruket, återvinningen genom konkret påverkansarbete. Driva att kommunen ska kampanja/informera mer om vikten av att sortera rätt?
- För en omställning till ett klimatsmart samhälle behövs en förändring av livsstilar. Det behövs fler mötesplatser som inte uppmanar till konsumtion. Ska vi försöka etablera platser för ”Vuxenhäng”–mötesplats i centrum eller ute i kommunen. Kan man utgå från de mötesplatser som finns för pensionärer men som av oförklarlig anledning har åldersgränser (nedåt)?
- ”Gröna jobb”
- Det ska vara lätt att göra rätt, och det ska kännas att man man gör ”rätt”. Hittills har kommunen haft företagare och entreprenörer lite som sina gullegrisar, och haft projekt för att stimulera mer företagande. Man gör undersökningar av hur nöjda de är med kommunen och försöker underlätta kontakten in. Varför inte driva samma charmoffensiv mot kommunens miljöhjältar? Medborgarbank med gröna tips där man också kan vinna något?
- Utbilda – fortbilda tjänstemän på kommunen (även informatörerna), tillsammans med Cemus, Stockholm Resilience Centre?
- Hur ska vi arbeta – riktat mest mot politiker eller mest mot den allmänna opinionen?