Klimatet, tillväxten och kapitalismen

Titel: Klimatet, tillväxten och kapitalismen
Författare: Rikard Hjorth Warlenius
Förlag: Verbal förlag
Genre: Vetenskaplig och klimatpolitisk analys och diskussion
Övrigt: 444 sidor, utgiven 2022

Vad handlar boken om? ”Grön tillväxt”, ”Nedväxt” och en ”Grön ny giv” är tre aktuella klimatpolitiska inriktningar som författaren diskuterar i relation till den nödvändiga klimatomställningen. Han visar också hur tillväxt och kapitalism är två centrala faktorer som påverkar bedömningen av de tre inriktningarna. 

   Warlenius menar att tillväxten sannolikt kan frikopplas från miljöförstöring, dvs att jorden kan tåla den tillväxt, som är nödvändig för människornas överlevnad och välmående. Han visar också att klimatnödläget kräver att brådskande åtgärder genomförs innan avbrytandet av kapitalismen är möjlig. Kapitalismen bör nog leva vidare i en första fas av omställningen.     

   Warlenius beskriver hur olika politiska inriktningar och teorier som manifesterats under 1900-2000 talen förhåller sig till miljön, tillväxten och kapitalismen. Därmed åskådliggör han tydligt vilka konsekvenser olika linjer i politiken haft för omställningar inför både klimatet och andra problem i samhället.   

   Bokens slutkapitel – Realism och populism – beskriver balansgången mellan vad som är politiskt respektive ekologiskt möjligt. Warlenius förespråkar ”en ny grön giv” eftersom den kan leda till en tillräckligt snabb nedskärning av koldioxidutsläpp. Denna politiska linje bygger på erfarenheterna från Roosevelts ”New Deal” som med hjälp av kraftfulla statliga restriktioner kunde styra USAs produktion under 1930-talet. Viktiga delar en ”Grön ny giv” är statliga restriktioner och styrmedel som tex en jobbgaranti i samband med omställningen.


Varför ska man läsa den? Man får en översikt över stora fält av konflikter och möjligheter i arbetet med klimatomställningen. En vägledning i vägvalen.

Detta gillade jag mest: Den realistiska och vetenskapliga utpekandet av en möjlig väg framåt i klimatarbetet med hänsyn till viktiga faktorer som miljön, opinionen och rättvisan. 

– Stig-Magnus Thorsén

Nästa boktips

Föregående boktips

Tillbaka till boktipsets huvudsida