Klimatparty

Klimatpartyt tar sitt namn och sin form från det välbekanta ”home sales party”-fenomenet, det som började med plastbyttor men nu används för att sälja allt möjligt. En värd bjuder hem vänner och bekanta men istället för att det kommer en försäljare kommer det en person som samtalar om klimathotet och deltagarnas relation till det. Efter en presentation bjuds utrymme för diskussion och frågor. Avslutningsvis försöker vi komma fram till ett första steg som deltagarna kan vidta för att börja vägen mot ett mer hållbart liv. Deltagarna uppmuntras att efter klimatpartyt hjälpa varandra att följa upp och stödja varandra i sitt förhoppningsvis nyväckta klimatengagemang. Sammantaget tar presentation och diskussion ungefär två timmar och ett lämpligt deltagarantal är mellan fem och femton personer.

klimatparty1-280 klimatparty2-280 klimatparty3-280

Om man själv börjat förstå klimathotets omfattning är det lätt att känna frustration när vänner och bekanta tuffar på som vanligt utan till synes någon omtanke om kommande generationer. Att då bjuda in dem till ett klimatparty kan vara en utmärkt idé. Likaså om man ”bara” vill veta mer om hur det här med klimatförändringarna egentligen ligger till och känner fler med samma funderingar. Det kostar ingenting att annordna ett klimatparty. Alla som ställer upp som informatörer gör det ideellt för att de tror på idén att det är möjligt och nödvändigt att nå ut till genom personliga möten, ansikte mot ansikte.

Varför just klimatparty?

Ett av Klimataktions huvudmål är att sprida insikt om klimatförändringarna och deras konsekvenser. Det kan tyckas redundant med så mycket prat om detta som förekommer i medierna nuförtiden. Men informationsskvalet som massmedia bombarderar oss med dagligen är så enormt och intetsägande att de flesta blockerar bort allthop som en ren överlevnadsreflex. Massmedierna har också gjort sitt bästa för att trubba av oss genom ständiga skräcklöp utan speciell täckning.

Och att bara mata någon med mer och mer information räcker inte. Lika lite som Socialstyrelsens varningar får någon att sluta röka. Informationen måste komma via rätt budbärare, någon som man lyssnar till och litar på. Den måste vara personlig. Den måste vara lagom detaljerad. Att framgångsrikt berätta om klimathotet innebär att man måste tackla frågor som rädsla, ansvar och skuld, psykologiska blockeringar och försvarsmekanismer. Därför är vårt tillvägagångssätt annorlunda. Vi nöjer oss inte med att sprida inormation. Vi vill att den även ska nå fram, och att den ska sjunka in. Att nå insikt om klimathotet innebär mer än att försanthålla att användning av fossila bränslen med mera orsakar global uppvärmning. Det är också att förstå vilken roll man själv spelar och hur man kan förändra den. Det är att förstå att det i slutändan verkligen är en fråga om liv eller död.

Hör av dig via formuläret längre ned på sidan, om vill boka eller veta mer om klimatparty! Kom ihåg att det inte är du som värd som behöver vara extra påläst och hålla en presentation. Det är det som vår klimatpartyledare kommer hem till dig och gör. Som värd bjuder man bara in och kanske ordnar lite fika :-)

Sagt efteråt av klimatpartyvärd:

 

Tusen tack för Klimatpartyt förra veckan! Det var verkligen bra och inspirerande. Jag blev förvånad över att det blev en sån enorm energi i samtalen bland mina vänner efteråt. Alla var så glada och fulla av liv trots att dom nog fick sig en rejäl spark i magen av föredraget. Själv känner jag mig lite som om jag kommit ut ur garderoben inför mina vänner. Och det är enormt kul att plötsligt kunna dela detta nyvunna engagemang med dom. Jag tycker denna idé är genial.

 

Läs mer om klimatparty i reportagen i sweden.se (engelska) och Terra Economica (franska).

European Institute of Cultural Routes pris för medborgardelaktighet tilldelades 2010-04-13 klimatpartykampanjen och dess skapare Tomas Walch juryns hedersomnämnande i kategotin miljö.

 

[contact-form-7 id=”2005″ title=”Kontakt med Klimatparty, Tomas Walch”]