Medverkande Framtidsforum i alfabetisk ordning

Med reservation för ändringar.

Aron Schoug

Aron är doktor i pedagogik vid Stockholms universitet där han forskar om ideellt engagemang, organisatoriskt lärande, demokrati och gruppkreativitet. Han föreläser också regelbundet på dessa teman i olika föreningar, rörelser och organisationer för att inspirera och bidra till utveckling av arbetet. År 2018 gav han ut den populärvetenskapliga boken Motivera ideella som han kommer att föreläsa utifrån under Framtidsforum.   

Björn Wiman

Björn Wiman är kulturchef på Dagens Nyheter och har tidigare varit kulturchef på Expressen. Han har under två decennier verkat som inflytelserik kulturjournalist och de senaste åren har han ofta lyft fram klimatkrisen i sina texter. Hans bok Sent på jorden: 33 tankar om världens största nyhet behandlar ämnet och inskärper vikten av handling. Han har tidigare drivit bokförlaget Ink och även gett ut en bok om antisemitismens historia.

Foto by Boberger – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16822201

Charlotta Johansson

Charlotta har arbetat många år inom den ideella sektorn med kommunikation, marknadsföring, projektledning, mobilisering, verksamhetsutveckling och fundraising. Hon har också en hel del egen erfarenhet av ideellt arbete och aktivism, och ett stort intresse för frågor som handlar om personlig hållbarhet, psykologi, effektivitet och grupprocesser. På Framtidsforum kommer hon att hålla en aktivistskola om att jobba smartare för klimatet.   

Charlotte Conrad

Lottas miljö-och klimatengagemang väcktes i tonåren då en lärare utbildade henne och ett gäng klasskompisar till miljö-ambassadörer. Lottas aktiva klimatengagemang var sedan vilande i många år, men 2018 inspirerade Greta henne till att gå ner i arbetstid och börja engagera sig igen. Idag är hon en av Klimataktions klimatinspiratörsutbildare och tillsammans med Jens ansvarar hon för Klimataktions ideella klimatcoachnings-verksamhet. Lotta är beteendevetare/ personalvetare och har sedan 2007 arbetat inom kommunala och statliga organisationer som personal-och hälsoutvecklare, HR-konsult och verksamhetsutvecklare inom HR.  

Eléonore Fauré

Eléonore holds a PhD in Planning and Decision Analysis specialised in Environmental Strategic Analysis and is currently an ‘undisciplined’ post-doctoral researcher at Lund University. Her research interests are about just and sustainable transformations and how we can embrace multiple perspectives, knowledges and speculations in deliberations on what kind of society we want to live in.

Esmeralda Sjögren

Esmeralda är en 24 årig klimataktivist som brinner för klimaträttvisa. Hon är styrelseledamot i Auroramålet, Fältbiologerna och aktiv i Fridays For Future. Hon säger: Gemensamt kan vi släcka elden inom oss, när vi engagerar oss. MEN. Världen runtom står ändå i lågor, om politikerna inte tar upp huvudet ur sanden. Vi behöver så frön, som förverkligar den värld vi vill leva i. Det vill jag skapa med hjälp av min aktivism.

Itza Orozco är civilkuragetränare och klimatsamtalstränare för Vardagens civilkurage.
Tidigare styrelseledamot för föreningen Latinamerikagrupperna och Vardagens
civilkurage som arbetar med konfliktingripande från ett ickevåldsperspektiv. Arbetar deltid som ickevåldstränare och deltid som biträdande rektor och kurator på en holistisk skola.

Frida Ekerlund är civilkuragetränare och klimatsamtalstränare för Vardagens civilkurage.
Styrelseledamot i föreningen Vardagens civilkurage Malmö. Underlättar träning, metod-utveckling samt har utvecklat klimatprata.se och handböcker i klimataktivism och ickevåld.

Gunilla Berglund

Gunilla är en glad pensionär som har varit engagerad i Klimatriksdagen och Klimataktion i många år. Hon är psykolog och särskilt intresserad av klimatpsykologi. Just nu är hon engagerad lokalt med att försöka stoppa en byggväg i Skarpnäck. 

Gurgîn Bakircioglu

Gurgîn är frilansande programledare inom TV, radio och podd. Han har arbetat för Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion. Han gästar frekvent medier för att prata om vanlife, individuell omställning, social rättvisa, minimalism och veganism. Han föreläser också och skriver krönikor för Tidningen Syre. En fråga han driver är att det behövs en svensk klimatrörelse inte bara där alla får plats, utan också där människor och grupper som inte vanligtvis hörs i dessa sammanhang ges utrymme att ta ledarskap i förändringsarbetet.  

Jens Malmström

Jens har jobbat med socialt arbete, jämställdhetsfrågor och samtal i över 15 år, bl.a. med stödsajten killfrågor.se. Han kombinerar professionell coachning med klimataktivism och fokuserar helst på inre och yttre omställning. På fredagar coachar han ideellt utanför Riksdagen (@coachingforclimate på Instagram), och han utbildar och handleder Klimataktions ideella klimatcoacher. Jens är även medlem i teatersällskapet Spektro Playbackteater och anordnar teaterworkshops för aktivister.

Leo Rudberg

Leo är aktivist, statsvetare och krönikör som brinner för miljörättvisa. I sin aktivism fokuserar han särskilt på frågor om hur klimatkrisen hänger ihop med förtryck av urfolk, flyktingar och andra utsatta medmänniskor och hur miljörörelsen kan bryta sin vithetsnorm och ta avstånd från rasism för att inkludera fler i kampen. Tidigare har Leo varit förbundsordförande för Fältbiologerna och aktivistsamordnare för Jordens Vänner. Nu jobbar han hos Amnesty med att föreläsa om klimaträttvisa.

Mats Andersson

Mats har 30 års erfarenhet som reporter och chefredaktör med ansvar för insändar- och debattsidor på Sekotidningen. Han har lett många studiecirklar i konsten att skriva insändare om miljö och klimat. På Framtidsforum håller han också workshops i detta.

Mårten Falk

Mårten är talesperson för Klimataktion. Han är till yrket musiker men har ett stort klimatintresse och de senaste åren har hans fokus mer och mer förflyttats dit. Han har bland annat genomfört två turnéer per cykel genom Sverige där han under konserterna informerade om klimathotet och inspirerade folk att engagera sig. Mårten bor, utan bil, i en stuga på landet. Här odlar han sin egen mat och försöker omsätta sitt klimatengagemang i praktiken. Han är särskilt intresserad av permakultur och regenerativ odling, tekniker där lantbruket bidrar till klimatnyttan och binder kol i jorden istället för att släppa ut koldioxid.

Dr. Paul Graham Raven

Paul is a writer and critical futures researcher, whose research is concerned with how the stories we tell about times yet to come shape the lives we end up living. A recipient of a Marie Skłodowska-Curie Postdoctoral Fellowship, recently completed at Lund University, he’s also an author and critic of science fiction, an occasional journalist and essayist, and a collaborator with designers and artists.

Pella Thiel

Pella Thiel är ekolog och har varit med och startat svenska delar av internationella nätverk som nätverket för Naturens rättigheter, End Ecocide Sverige och Omställningsnätverket, och även föreningarna Lodyn och Rädda Regnskog. Pella är sakkunnig inom UN Harmony with Nature. 

Petra Palmén

Petra är verksamhetsutvecklare och styrelseledamot på Klimataktion. För tre år sedan initierade hon en uppmärksammad kampanj mot Friskis & Svettis som efter träget arbete under lång tid resulterade i att föreningen bestämde sig för att sluta arrangera träningsresor med flyg. Hon var även initiativtagare till den kreativa ”Skostrejk för klimatet” som genomfördes på 70 ställen i Sverige när covidrestriktionerna satte stopp för de tidigare skolstrejkerna. Varje strejkare fick representeras av ett par skor som ställdes upp på ett torg och informationsskyltar förklarade vad det handlade om.

Pia Björstrand

Pia är en advokat och tvåbarnsmor som länge har engagerat sig i miljöfrågor. Hon har sedan år 2008 varit medlem i Klimataktion och har suttit i styrelsen sedan år 2012. Hon är idag talesperson för Klimataktion och även samordnare för Klimatinspiratörsprojektet.

Staffan Widstrand

Staffan Widstrand medverkar med sina foton i en utställning om klimatet och den biologiska mångfalden på Framtidsforum. Staffan är en världskänd naturfotograf, en National Geographic Explorer, internationell författare, mångfaldig vinnare av priset ”WWF Årets Pandabok” och medgrundare av internationella initiativ som Wild Wonders of Europe, Wild Wonders of China,
och Rewilding Europe. 

Torbjörn Vennström

Torbjörn är socionom, dipl processledare och ordförande i Klimatriksdagen. Han har engagerat sig i klimatkampen i femton år och är en av initiativtagarna till Klimataktions projekt Bli Klimatinspiratör. Han har bidragit till att bygga upp Klimatsverigenätverket och klimatriksdagens Forum för lokal klimataktivism (FOLK) och erfarenheter av lokalt påverkansarbete i klimatfrågan. Tillsammans med Ulla-Marie Pettersson från Ett Hållbart Täby kommer han att hålla en workshop om lokalt påverkansarbete.

Ulla-Marie Petersson

Ulla-Marie är beteendevetare inom HR, van workshopledare och arbetar med beteendeförändring via lärande. Sedan 2018 då klimatkrisen slog till, har hon gått ner i arbetstid för att driva på den lokala klimatomställningen. Sedan fyra år tillbaka driver hon nätverket Ett hållbart Täby, som idag har över 1500 medlemmar och mottog kommunens Miljöpris 2019. Just nu arbetar nätverket för fullt med att driva opinion och bevaka valet 2022, allt med målet att driva på den lokala klimatomställningen.
Ullis har ett stort intresse för klimatpsykologi, hur man bygger sociala rörelser och effektiv klimatkomunikation. 

Varis Bokalders

Varis är arkitekt och författare, specialist i ekologisk byggnadsteknik. Han undervisar och skriver läroböcker om ekologiskt byggande och hållbara städer.