Klimatnödläge nu!

Vi kräver att riksdagen utropar klimatnödläge

Klimatkrisen får inte den uppmärksamhet den behöver. Vi vill att Sverige utlyser klimatnödläge för att signalera att vi befinner oss i en kris vars lösning kräver kraftfulla åtgärder. Genom att utlysa klimatnödläge visar riksdagen att vi i Sverige tar klimatkrisen på allvar och är beredda att vidta åtgärder därefter.

Vad innebär klimatnödläge?

Med klimatnödläge menas ett läge av förhöjd prioritet till den kris vi befinner oss i och de åtgärder som krävs för att lösa den. Det är ett tydligt sätt att säga att vi måste mobilisera resurser och undanröja hinder för en politik som kan garantera oss en säker fortlevnad på planeten.           

Vad kan du göra?

Alla kan visa sitt stöd för en utlysning av klimatnödläge – privatpersoner, företag, kommuner, organisationer och stater. Ladda ner vår skylt för att visa att du också kräver klimatnödläge av Sveriges riksdag. Ta en bild av dig med skylten och skicka till info@klimataktion.se. Dela gärna din bild i sociala medier under #klimatnödläge och #climateemergency.

Tillsammans är vi starka

Ett stort antal länder, kommuner och organisationer har redan utlyst klimatnödläge. Här kan du se några som gjort det.

Klimatsverige
Kyrkornas Världsråd WCC
Vatikanen
Välfärdsalliansen
UN

climateemergencydeclaration.org finns fler organisationer, universitet, skolor, politiska partier etc som deklarerat klimatnödläge.
cedamia.org redovisas vilka av världens som deklarerat klimatnödläge.

Vi stödjer deklarationen för klimatnödläge.

Vill du också synas här?

Ladda ner dokumentet från cedamia.org (Climate Emergency Declaration Organisation), skriv ut och skriv på eller gör en egen. Fota sen och skicka till info@klimataktion.se. Publicera gärna på sociala medier och märk med #klimatnödläge, #climateemergency.

Klimataktion har gjort en egen skylt med motsvarande budskap. Välkommen att ladda ner och använd den istället.


Mer om klimatnödläge

Vad är klimatnödläge?
https://climateemergencydeclaration.org/climatescience/

Vad betyder deklaration för klimatnödläge?
 https://en.wikipedia.org/wiki/Climate_emergency_declaration

https://climateemergencydeclaration.org/about/

FN:s generalsekreterare i Reuters 12 december 2020:
– World leaders should declare states of “climate emergency” in their countries to spur action to avoid catastrophic global warming, U.N. Secretary-General Antonio Guterres said in opening remarks to a climate summit.