Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Green New Deal för rättvis klimatomställning

14 nov, 2019 18:00 - 20:00

Efter en våg av globala klimatstrejker i Greta Thunbergs fotspår ställs frågan på allvar hur världen ska klara den dramatiska omställning som krävs. Välfärdsalliansen, som är ett samarbete mellan fackligt aktiva, bostads-, klimat- och välfärdsaktivister, inbjuder i samarbete med ABF Stockholm till ett forum i ABF-huset den 14 november kl 18-20 för att påbörja en diskussion om hur en Grön ny giv skulle se ut i Sverige och världen.

De senaste årens ökande hetta, skogsbränder, tinande isar, svåra orkaner, översvämningar, snabba artdöd och larm från världens klimatforskare varnar om att vi snart kan passera tippunkter mot en ohejdbar global uppvärmning. Forskarnas larm om detta existentiella har motiverat miljoner skolelever till globala skolstrejker för krav på snabba åtgärder.

Med början i USA (Alexandria Ocasio Cortez, Bernie Sanders med flera) har också en yrvaken debatt väckts om hur en Green New Deal (Grön ny giv) ska kunna genomföras för en snabb och rättvis klimatomställning till ett helt fossilfritt samhälle i balans med naturen. För detta krävs en central roll i klimatkampen för världens fackföreningar och andra folk- och rättviserörelser i nära samarbete med forskare och klimataktivister.

Tänkbara frågor på mötet:

– Hur snabb och genomgripande omställning krävs av energisystem, industrier, transporter, bostäder, skogs- och jordbruk?

– Hur ser de amerikanska och brittiska (Corbyns Labour) förslagen till en Green New Deal ut?

– Var står Sveriges klimatrörelser och fackföreningar i frågan?

– Kan en snabb och demokratiskt planerad omställning och hushållning genomföras i en ekonomi som domineras av storföretagens kortsiktiga vinstintressen?

Se eventet på Facebook

Arrangörer

Förortsrådet 164 – Norra Järva Stadsdelsråd

Välfärd utan vinst

Nätverket Rädda hyresrätterna

Detaljer

Datum:
14 nov, 2019
Tid:
18:00 - 20:00

Plats

Abf-huset, Stockholm
Sveav 41
Stockholm,
+ Google Map