Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Klimatkonferensens baksida

9 nov, 2016 19:15 - 20:15

Vad gör vi när en ockupationsmakt är värd för COP22?

När världens ögon riktas mot Marocko och klimatkonferensen COP22, bjuder Emmaus Stockholm in till ett samtal som belyser det Marocko undanhåller – att Marocko ockuperar Västsahara. Att årets viktigaste klimatdiskussioner ska hållas i Marocko, som bygger ut sina grön energi-projekt i Västsahara, ställer bland annat civilsamhället i en svår sits. Marocko använder förnybar energi för att driva en exploatering av icke-förnybar fosfat från ockuperade Västsahara. Hur ska vi agera när olika hållbarhetsintressen ställs emot varandra?

I samtalet deltar:

Jalihena Mohamed, internationell sekreterare för den västsahariska studentorganisationen UESARIO och koordinator för kampanjen Saharawi Campaign Against the Plunder. Jalihena arbetar mot utländska företags inblandning i utvinningen av naturresurser i Västsahara och har organiserat stora protester i de västsahariska flyktinglägren.

Jens Holm (V), riksdagsledamot och klimatpolitisk talesperson. Jens åker inte till COP22 i Marocko eftersom han anser att landet är en olämplig värd för klimattoppmötet. Han har tidigare besökt de västsahariska flyktinglägren och bland annat sprungit Sahara Marathon, rankat som ett av de tio svåraste maratonloppen i världen.

Moderator: Anna Hakami, Informationsansvarig Emmaus Stockholm

Arr: EMMAUS – i samarbete med ABF, Svenska Västsaharakommittén och Kommittén för Västsaharas kvinnor

Samtalet kommer att hållas på engelska. Vi bjuder på mackor och kaffe. Varmt välkomna!

/ Västsahara är Afrikas sista koloni. Marocko har ockuperat Västsahara sedan 1975 i strid med beslut från FN och Internationella domstolen i Haag. Inget land i världen erkänner Marockos rätt till Västsahara men Marocko utnyttjar Västsaharas naturresurser -utan att låta inkomsterna komma västsaharierna till del vilket bryter mot folkrätten.

/Kp 161105

Detaljer

Datum:
9 nov, 2016
Tid:
19:15 - 20:15

Plats

Emmaus
Peter Myndes Backe 8 (vid Slussen)
Stockholm,
+ Google Map