Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Stockholm: När larmen tystnar…

4 nov, 2013 19:00 - 21:00

kr 60

 

När larmen tystnar...

Är en global hållbar värld en utopi?  Står vi inför en finanskollaps med en kommande oljekris? Kan vårt ekonomiska system fortsätta växa i en värld med begränsade naturresurser, där knappheten blir allt tydligare. Liksom alla utsläpp?  Är det möjligt att fortsätta låna sig ut ur den nuvarande globala skuldkrisen?

Så länge ekonomin växer kan bankerna fortsätta skapa obegränsat med kapital genom mera skulder som sen ska återbetalas med ränta. Vad händer nu när tillväxten inte längre kan generera ett överskott för att betala våra skulder med ränta? Har vi redan fått nerväxt?  Nått peakoil med sämre energikvalitet och en överskuldsättning. Blir Greklands ekonomiska tragedi normen eller undantaget? Hur påverkas människorna i den nya verklighet som vi så sakta glider in i Och vad kan vi göra för att landa litet mjukare i den förändring och omställning av samhället som väntar oss!

Och framför allt vad har vi för beredskap?   Finns en plan B? Behövs en plan B eller ska vi bara köra på med Business As Usual och hoppas på det bästa?

            HUR SER EN HÅLLBAR VÄRLD UT? 

Om detta diskuterar kvällens inbjudna gäster:

Martin Saar, civilekonom, författare, debattör samt ordförande i ASPO Sverige. Han har tidigare varit verksam på Stockholm stads miljöförvaltning, Sveriges Television och har jobbat med energi, utsläpp och omställningsfrågor.

Oscar Kjellberg är agronom, ekonom, debattör och aktivist. Han har tidigare varit lantbrukare och VD för JAK Medlemsbank.

Folke Tersman, professor i filosofi, författare till boken Tillsammans.

Moderator , Lina Hjort, Klimataktion

Entré: 60 kr. Gratis för studerande och ungdomar. Du som vill stödja Klimataktions informationsarbete får gärna ge ett extra bidrag. Helst vill vi se dig som medlem. Pg  499566-8.

      VÄLKOMNA TILL ABF   Stockholm, Sveavägen 41    kl 19:00       

Följ Klimataktions visionära serie föreläsningar under hösten 2013.

Första måndag i varje månad kommer vi att be en visionär/flera visionärer att presentera och gemensamt diskutera nödvändiga framtidsscenarier.

Mer information om när, var och vem hittar du på www.abf.se

Så här tänker vi oss några av höstens frågeställningar:

2/9  Hur ser en Hållbar individ ut?                                                                                                      

  • Hur kan vi människor bli motiverade att agera med tillräcklig kraft för att förhindra kommande klimatkatastrofer?
  • Kan vi få det som känns omöjligt att bli möjligt?            
  • Vilka är våra psykologiska hinder och möjligheter ?            

Kring detta pratar Billy Larsson som är psykolog och fil dr i psykologi. Han är initiativtagare till nätuppropet radikaliseringspolitiken.nu och aktiv i klimatrörelsen som skribent.

Entré: efter förmåga och lust att stödja vårt arbete.

7/10  Hur ser ett Hållbart Samhälle ut?   

  • Är staden hållbar i framtiden?   Kan Stockholm bli en hållbar stad?
  • Hur bygger vi om? Hur bygger vi nytt?
  • Hur försörjer sig staden med energi och livsmedel?

Kring dessa frågor diskuterar Varis Bokalder (ekoarkitekt och författare) Ylva Lundin (omställning Alingsås) och medförfattare till ”Att svära i kyrkan”. Moderator är Jan Forsmark (koordinator för omställning Sverige).

Entré: 60 kr. Gratis för studerande och ungdomar. Du som vill stödja Klimataktions informationsarbete får gärna ge ett extra bidrag.  Helst vill vi se dig som medlem.

 

4/11 Hur ser en hållbar värld ut?   

Den exponentiella ekonomiska tillväxten som våra samhällen styrs av är livsfarlig och kräver

  • Billiga råvaror och arbetskraft, billig energi, konstgödsel, bekämpningsmedel, markytor, transporter kors och tvärs över världen m.m.

Detta leder till ekonomiska kriser, miljöproblem och katastrofer och att vi tvingas utnyttja fattiga länders människor att arbeta som våra slavar nästan gratis.

Länder skuldsätter sig för att köpa den fossila energi som utvinns på ett allt mer energikrävande och dyrare sätt.

Det måste finnas andra sätt värda att prövas?                      

Vad har vi för beredskap för det?  Har vi någon och hur ska den se ut?

Kring dessa frågor diskuterar kvällens debattörer som är:

Martin Saar, civilekonom, författare, debattör samt ordförande i ASPO Sverige. Han har tidigare varit verksam på Stockholm stads miljöförvaltning, Sveriges Television och har jobbat med energi, utsläpp och omställningsfrågor.

Oscar Kjellberg är agronom, ekonom, debattör och aktivist. Han har tidigare varit lantbrukare och VD för JAK Medlemsbank.

Entré: 60 kr. Gratis för studerande och ungdomar. Du som vill stödja Klimataktions informationsarbete får gärna ge ett extra bidrag. Helst vill vi se dig som medlem.

30/11 Grand Final! Pengarna eller livet?

Här ser vi fram emot en heldag med workshops, bokbord och föredragshållare från olika miljöorganisationer. Under eftermiddagen blir det debatt mellan representanter från Alliansen, Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.  Politikerna som kommer ska ha fått våra övergripande, vassa frågor i förväg för att kunna svar på hur deras politik väljer pengarna eller livet.

Vi avslutar dagen med något festligt och handlingskraftigt!

Detaljer

Datum:
4 nov, 2013
Tid:
19:00 - 21:00
Kostnad:
kr 60

Arrangör

Plats

ABF huset
Sveavägen 41
Stockholm, Sverige
+ Google Map