Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Noll kol i Värtan 2018

13 maj, 2016 15:00

Bild; Noll kol i Värtan

Manifestation utanför Stadshuset, Ragnar Östbergs plan, fredag 13 maj kl 15.00.

Den 13 maj sker upptakten till en kampanj för att kolkraften i värmeverket i Värtan ska avvecklas. Start med en kort manifestation och ett upprop som lämnas över till de politiska partierna i Stockholms stad. Bakom kampanjen står Klimataktion Stockholm, Jordens Vänner Stockholm, och Fossil Free Stockholm. Kom du också och visa att det finns ett tryck i denna fråga! Hjälp till att sprida!

Manifestationen är också en del av en global kampanj fram till mitten av maj – Break free from fossil fuels.

Banderollmålning torsdag 12 maj, samling T-Hallonbergenkl 18.30.

Lite bakgrund

I centrala Stockholm står ett kolkraftverk som spyr ut enorma mängder koldioxid som bidrar till klimatförändring. Det drivs av Fortum Värme, som till hälften ägs av Stockholms stad. Klimatavtalet som undertecknades i Paris 2015 gör det moraliskt oförsvarbart att driva kolkraftverket vidare.
Snart invigs ett nytt, bioeldat kraftvärmeverk i Värtan som gör det fullt möjligt att snabbt avveckla kolkraften utan att det drabbar fjärrvärmen. Ändå vill Fortum vänta ända till 2030 med att avveckla kolet. Det tycker vi är oacceptabelt och oansvarigt. Klimatet kan inte vänta. Ägarna måste därför ta fram en plan för att avveckla kolkraften så snart som möjligt, eller senast 2018.
Lite fakta

Fortum Värme släpper ut lika mycket koldioxid som hela Stockholms biltrafik, omkring 600 000 ton per år. Många kommuner, bland annat Göteborg, har helt fasat ut kol och andra fossila bränslen från fjärrvärmen. Nedläggning av kolkraftverk är den första och största åtgärden i Stockholm och globalt för att nå klimatmålen.

 

Våra krav

  • kolkraftverket i Värtan avvecklas så snart det är tekniskt möjligt och senast 2018
  • de utsläppsrätter som frigörs i och med en sådan avveckling ska annulleras istället för att säljas inom den europeiska utsläppshandeln
  • en avvecklingsplan tas fram under 2016.

Läs hela uppropet här.

Detaljer

Datum:
13 maj, 2016
Tid:
15:00

Plats

Stadshuset
Ragnar Östbergs plan
Stockholm,
+ Google Map