Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Stockholm – Inför COP27

11 okt, 2022 19:00 - 21:00

Välkommen till ett intressant panelsamtal inför COP27 den 7-18 november i Sharm el Sheik, Egypten.

Parisavtalet innebär att världen ska sträva till att begränsa uppvärmningen av jorden till 1,5 grader. Rapporter visar att nuvarande utsläppsnivåer inte kommer att kunna uppfylla detta mål. Skarpare åtgärder behövs.

FN ordnar årliga uppföljningskonferenser för att granska uppfyllelsen av uppsatta mål och hur olika aktörer bidrar till genomförandet – nationer, regionala och lokala myndigheter, näringslivet och andra aktörer. Årets konferens ordnas i Egypten 7-18 november. Mer utvecklade länder och utvecklingsländer har skilda åsikter om implementeringen. Finansieringsfrågorna tillhör de som inte funnit en godtagbar lösning. EU anses ha en viktig pådrivande roll för att driva på utvecklingen i bättre riktning.

1972 ordnades FNs första miljökonferens i Stockholm på initiativ av Sverige och statsminister Olof Palme. På försommaren ordnades en uppföljningskonferens Stockholm miljö 50+ i syfte att utvärdera hur globala miljömål uppnåtts under det gångna halvseklet. Seminariet inleds med att granskning av resultatet av Stockholm miljö 50+.

Var Stockholm miljö 50+ framgångsrik eller ett misslyckande? Hur går det med olika aktörers genomförande av klimatmålen enligt Parisavtalet? Vad behöver förbättras? Vad kan vi vänta oss av FNs uppföljningskonferens om klimatet i november?

Panelister:

Nina Ekelund, generalsekreterare i näringslivsnätverket Hagainitiativet

Sverker Sörlin, professor i miljöhistoria, KTH, författare och samhällsdebattör

Anders Wijkman, ledande opinionsbildare och författare, hedersordförande i Romklubben med flera centrala uppdrag, tidigare bland annat riksdagsledamot och europaparlamentariker

Jytte Guteland, riksdagsledamot, tills nyligen europaparlamentariker som bevakat miljö- och klimatfrågor

Det kommer finnas tid för att ställa frågor.

Pris: Ordinarie 90 kr. Pensionär och studerande 70 kr

Plats: ABF Sveavägen 41, Palmesalen.

Samtalet streamas inte och spelas inte in. Så kom i stället!

Arrangörer: Klimataktion och ABF

Detaljer

Datum:
11 okt, 2022
Tid:
19:00 - 21:00

Arrangör

ABF

Plats

ABF huset
Sveavägen 41
Stockholm, Sverige
+ Google Map