Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Stockholm: När larmen tystnar … Jorden vi äter

7 apr, 2014 19:00

Vårt livsmedelssystem och jordbruk drivs av hårdnande konkurrens. Vi har nu nått vägs ände. Effektivisering, specialisering, mekanisering. Bönder tar stora lån. Man tvingas gå med på gräslig hantering av djur och natur med allt större enheter. Grisar skickas till Polen för slakt. Vi konsumenter blir glada när köttfärsen kostar 29:90/kg. Det kan vi bli för att klyftan mellan konsument och producent är så stor. Kopplingen mellan stad och land har kapats.
Jordbruket är helt beroende av tillgången på relativt billig fossil energi. Kommer det en energikris, så har vi ingen beredskap för vår matförsörjning.
Ändå förlorar vi i konkurrensen. Allt fler bönder tvingas slå igen. Landsbygden avfolkas. Vem ska då stå för det närodlade som så många efterfrågar? Vi importer mer än hälften av det vi äter idag. Globalt har vi fått en internationell arbetsdelning på mat med stora monokulturer, där våra behov av exempelvis nejlikor och soja får styra vad som odlas. Det sker med mycket gifter.

Ett alternativt system är svårt att se, men det behöver sannolikt vara baserat på följande:
• Mat är en handelsvara, men också ett sätt att sköta planeten och en mänsklig rättighet. De två sidorna tas inte väl hand om av marknaden, utan måste hanteras på annat sätt.
• En betydligt större del av det folk äter måste komma från den närliggande miljön, vilket betyder att kosten får anpassa sig till det som produceras lokalt.
• Relationer konsumenter-producenter måste ändras. Mat och landskap måste gå hand i hand.
• Lägsta pris kan inte få driva utvecklingen. Det måste vara bra kvalitet och mening.
• Jordbruk, livsmedelsindustri och distribution behöver formas om.
• Annan energiförsörjning behövs.

Talare: Gunnar Rundgren, en av KRAV´s grundare, bonde, författare och samhällsdebattör.

Gunnar har en blogg: Trädgården Jorden – det civiliserade Eden. Köp boken Jorden vi äter” *. I den bok Gunnar Rundgren nu skriver kommer han att utveckla de här tankarna och ge en del konkreta exempel. Den kommer snart.

Entré: 60 kr. Gratis för studerande och ungdomar.

Stöd vårt arbete Pg 499566-8. Bli medlem!
VÄLKOMNA TILL ABF Sveavägen 41 i Stockholm.

Arr: Klimataktion och Abf

Detaljer

Datum:
7 apr, 2014
Tid:
19:00

Plats

Abf-huset, Stockholm
Sveav 41
Stockholm,
+ Google Map