Vår vision för framtidens Stockholm

Skoningslösa översvämningar, nedbrunna skogar, mat- och vattenbrist, kollapsade samhällen och en otrygg framtid för våra barn. Det är vad som väntar om vi inte slutar använda fossila bränslen.

Men om vi ställer om, vilken typ av samhälle kan vi i Stockholm vänta oss då? Ett bättre!

Tänk dig detta: utanför husen är det fullt med grönska och lekande barn som inte behöver akta sig för bilar. Borta är parkeringsplatser, buller och avgaser.

Kollektiva färdmedel tar dig dit du vill komma, och när du behöver hyr du en bil via en mobilitetstjänst. Lyxigt att slippa bry sig om parkering och besiktningar.

Livskvalitet värderas högre än tillväxt och du arbetar nu 6 timmar per dag. Du får mer tid för vänner, familj och intressen.

Du lånar eller hyr mycket av det du behöver – skönt att slippa äga en massa saker som för det mesta ändå bara ligger och skräpar. I närheten av där du bor finns olika gemensamhetsytor för lånesakerna, så det går snabbt och smidigt.

När värmeböljor kommer (för det kommer hända oavsett om vi ställer om idag) kan du söka skydd under trädkronor som svalkar. Vid skyfall samlas vattnet i kanaler eller sugs upp av gröna bäddar.

Du cyklar ofta, äter mycket grönt, och har aldrig känt dig så pigg och glad. En del av grönsakerna och frukten kommer från odlingarna på innergården. Billigt, nyttigt och närodlat!

Lyx och nöjen finns kvar förstås. Gofika, spännande upplevelser, en tripp med tåget till någon vacker plats.

Visst låter det fint? När kommer vi få höra denna eller liknande framtidsvisioner från våra politiker? Och framförallt, när kommer de radikala politiska förslagen? Vi längtar!

Lena Douglas, talesperson Klimataktion Stockholm
Ingegerd Jansson, talesperson Klimataktion Stockholm