Gifter, uttorkning och klimatförändringar i modeindustrins spår

SvtPlay visar nu en mycket sevärd brittisk dokumentär; Modeindustrins smutsiga baksida. Det är journalisten Stacey Dooley på BBC som står bakom reportaget. Vi får följa henne till Aralsjön som torkade ut på grund av bomullsodlingarnas enorma vattenförbrukning och till floden Ci Tarum i Indonesien där 400 företag inom modeindustrin släpper ut tungmetaller i vattnet som 28 miljoner människor är beroende av.

Endast en liten del av Aralsjön finns kvar efter bomullsodlarnas framfart. Resten har torkat ut. På grund av uttorkningen har också klimatet förändrats. Det tidigare milda klimatet i området har nu blivit hårdare med temperaturer från -30 grader på vintern till cirka 45 grader på sommaren. Dessutom blåser det mer. Växterna får svårt att rota sig och utan växtlighet får vinden fritt spelrum. Sandstormarna i området runt Aralsjön syns ända ut i rymden!

Vattnet i floden Ci Tarum är så giftigt att människor blir sjuka bara av att få det på huden. Kvicksilver, kadmium, arsenik och bly är några av de mycket giftiga ämnen som hittas i vattnet, som dessutom luktar illa och har en färg som mer liknar CocaCola än vanligt vatten. På grund av kemikalierna finns inte längre något syre kvar i floden som är den mest förorenade i hela världen.

Stacey Dooley återvänder till England och låter lördagsshoppare gissa hur mycket vatten det går åt att producera en T-shirt och ett par jeans som de just inhandlat. Att det rör sig om upp till 20 000 liter för dessa två plagg hade ingen av dem kunnat gissa. Stacey menar att det är tydligt att det behövs mer kunskap om konsumtionens påverkan på miljö och klimat.

Se dokumentären – Modeindustrins smutsiga baksida (den finns på SvtPlay till 18 november)

Läs också FN: Klädindustrin släpper ut mer växthusgaser än flygen 

Mer om vårt livsviktiga vatten

Ytterligare en färsk dokumentär heter Efter floden, den går att se i ytterligare 6 månader på SvtPlay.

Sötvatten är grunden för allt liv som vi känner det. Men det är den mest slösade naturresursen och föroreningarna är en spegling av människans tid på planeten. Vi mäter det i dricksvatten. Men det handlar om mer än så. Vatten måste finnas i alla system för att planeten ska vara i balans. I vår förbrukande livsstil förlorar vi allt mer vatten och sambandet mellan extremväder, klimatförändringar och obalans i vattnets kretslopp är uppenbart. Vi är inte varsamma med vårt viktigaste livsmedel som förvandlats till vilken vätska som helst. Vi slösar bort grunden för självaste livet. En film av Tina-Marie Qwiberg och Andi Loor.

Se dokumentären Efter floden