Skostrejk 30 maj för en klimatsmart omstart

Var med och dra igång en skostrejk på egen hand eller tillsammans med ett fåtal andra. Vi ställer ut skor eftersom vi inte kan samlas!
För nu måste alla gå i rätt riktning – mot ett hållbart och tryggt samhälle.

Kontaktpersoner och platser, se pressmeddelande

Med en pågående tragisk coronapandemi och ekonomier i fritt fall har beslutsfattarna fullt upp idag. Men ett starkt ledarskap handlar också om att kunna se bortom det kaotiska nuet och agera nu för vad som pågår samtidigt, dvs klimatkrisen. 

I Parisavtalet kom världens länder överens om att medeltemperaturen ska begränsas till väl under 2 grader med strävan att begränsa den till 1,5 grader. Trots det fortsätter utsläppen av växthusgaser att öka. Sedan industrialiseringen har vi redan höjt medeltemperaturen med 1,2 grader. 

Uppvärmningen innebär höjda havsnivåer, uttorkade betes- och landarealer och fler obeboeliga områden. Glaciärer försvinner och självförstärkande effekter skapas som skyndar på klimatförändringarna ytterligare. Många tvingas bort från sina hem och mängden klimatflyktingar kommer öka markant.

Vårt krav gentemot politiker och makthavare är att de omedelbart, med människor och miljö i fokus, tar de stora kliven mot ett hållbart och tryggt samhälle. Vi menar att det ska ske på följande sätt:

Sätt människor och miljö främst. Prioritera stimulansåtgärder som snabbt skapar fler arbetstillfällen inom hållbara framtidssektorer. Inför skyddsnät och åtgärder för att hjälpa människor skola om sig och snabbt komma in i arbete inom framtidsbranscher.  

Lämna fossilekonomin. Se till att alla de finansiella stimulanser som nu rullas ut bidrar till att uppnå målen i Parisavtalet och FN:s globala hållbarhetsmål. Ta bort fossila subventioner och skattelättnader för fossil energi. Upphör med all offentlig finansiering av – eller investering i – fossil verksamhet. Sätt ett högre pris på koldioxid.  

Framtidssäkra samhället. Satsa på lokal utveckling i linje med våra klimat- och hållbarhetsmål, med fokus på att uppnå motståndskraftiga samhällen som kan hantera framtida kriser. Investera i klimatanpassning, hållbar matförsörjning och andra åtgärder för att vi ska stå redo inför mer kraftfulla klimatförändringar. Säkra biologisk mångfald och behåll kolinbindningen i skog och mark. 

Det krävs också att var och en av oss ändrar vårt beteende. Ansvaret att agera delar vi med politiker, företag och organisationer. En bra idé är att mäta sitt klimatavtryck för att se om man kan minska sitt ”footprint”. Det finns flera mätverktyg på nätet. Har du tid, är du välkommen att engagera dig. Det finns många trevliga miljöorganisationer i Sverige. På KlimatSveriges hemsida ser du några av dessa.  

Vänliga hälsningar Saturdaysforfuture, Klimataktion & lokala FridaysForFuture-föreningar

Praktisk information

Syfte: Klimatkrisen får inte glömmas bort. Vi vill att alla ska inse vidden av vad som håller på att hända. Nu har vi stor möjlighet att förändra. Eftersom vi inte får träffas, ställer vi fram skor i stället.  Viktigt att aktionen får uppmärksamhet i massmedia. Stöder arrangörernas manifest, dvs generellt för klimatet. Lyssna på forskarna. Flyers/skyltar för enfrågeorganisationer inom klimatet ej tillåtna, -riskerar att vi inte får med folk. 

Plats: Sverige, valfri plats

Klockslag: Valfritt (Sergels torg kör 11.00 – 14.00)

Vår egen säkerhet med tanke på Corona: Vi rekommenderar max ca 6-8 strejkare per plats. Tänk på att hålla avstånd. Det går bra att ha aktionen helt själv också- kom ihåg att lägga upp foto på sociala medier! Vi bär ej munskydd då det råder delade meningar om dess effekt.

Tips! Lägg flygbladen i skokartong = social distansering. Sälj ”Scener ut hjärtat” av Malena Erman m.fl. för självkostnadspris. Adlibris.se 55 SEK/st. Leverans 2-4 arbetsdagar. En bra ögonöppnare att läsa och ge bort i present.

FÖRSLAG! Låt besökarna skriva meddelande till Stefan Löfven! Be dom skriva under med namn, ålder och stad. Lägg halva A4 (=A5) i en skokartong tillsammans med tuschpennor att skriva med. Lägg färdiga meddelanden i en annan skokartong. Skicka allt i ett kuvert till Klimataktion, Solidaritetshuset, Tegelviksg 40, 116 41 Stockholm. Skriv ditt namn och vilken stad du skickar från. Vi överlämnar därefter allt till Stefan Löfven vid lämpligt tillfälle.

Fotografera din skostrejk och lägg ut på sociala medier med #skostrejk30maj.

Hur samla in skor? Löses lokalt. T.ex hämta upp hos dom som inte kan komma. Hyr skor på 2nd hand, tex Myrorna och Röda Korset. Det är skorna, skyltarna, flygblad och eventuella banderoller som står för budskapet. Ingen strejk är för liten! 3 par skor räcker gott.

Anmäl ditt event på  https://actionnetwork.org/events/nationell-skostrejk-for-klimatet-lordagen-305/. Vi hör av oss om ni är flera som har registrerat aktionen på samma plats så kan ni gå ihop. Om du undrar något kontakta Eva Keith Rosander 070-732 34 73, evakeithrosander@gmail.com. 

Installation: Skor (och barnskor!). Den som vill, skriver sitt namn på en lapp som visar vem skorna tillhör (blir personligare).

Banderoller (stora, se bild): T.ex. TILLSAMMANS FÖR KLIMATET, SKOSTREJK FÖR KLIMATET 

Mindre skyltar: Climate change is a bigger threat, Let’s flatten the CO2E curve, I can’t believe I’m marching for this, Everyday is earth day, Ändra systemet – inte klimatet, Trampa inte på i gamla fotspår, Rösta med dina fötter, Gå i rätt fotspår, Välj rätt fotavtryck, Choose your footprint, m.m.

Förslag på flygblad att dela ut: Flygblad #skostrejk30maj Stockholmare kan hämta 100 flygblad hos Nordins papper i Söderhallarna (1 trappa ned). Vill du ha fler, kostar 100 stycken 50 SEK. Öppettider må-fre 10-18, lö 10-16. Säg att ni kommer från skostrejken. De är storlek A5, d.v.s. halv A4.

Marknadsföring: Ragga gärna fler platser som skostrejkar i ditt nätverk! Be dem anmäla sig här: https://actionnetwork.org/events/nationell-skostrejk-for-klimatet-lordagen-305/

Lajka, dela och kommentera gärna varandras event och KlimatSveriges underbara inlägg (nya nästan varje dag). Då sätter Facebooks positiva algoritm igång.

Är du med i LinkedIn så har Myrorna lagt upp eventet där. Sprid gärna i ditt nätverk. Om du fotar och lägger upp på sociala medier använd #skostrejk30maj.