Skostrejk den sista lördagen varje månad

– för en klimatsmart omstart!

Var med och dra igång en skostrejk på egen hand eller tillsammans med ett fåtal andra. Vi ställer ut skor eftersom vi inte kan samlas!
För nu måste alla gå i rätt riktning – mot ett hållbart och tryggt samhälle.

Med en pågående tragisk coronapandemi och ekonomier i fritt fall har beslutsfattarna fullt upp idag. Men ett starkt ledarskap handlar också om att kunna se bortom det kaotiska nuet och agera nu för vad som pågår samtidigt, dvs klimatkrisen. 

I Parisavtalet kom världens länder överens om att medeltemperaturen ska begränsas till väl under 2 grader med strävan att begränsa den till 1,5 grader. Trots det fortsätter utsläppen av växthusgaser att öka. Sedan industrialiseringen har vi redan höjt medeltemperaturen med 1,2 grader. 

Uppvärmningen innebär höjda havsnivåer, uttorkade betes- och landarealer och fler obeboeliga områden. Glaciärer försvinner och självförstärkande effekter skapas som skyndar på klimatförändringarna ytterligare. Många tvingas bort från sina hem och mängden klimatflyktingar kommer öka markant.

Vårt krav gentemot politiker och makthavare är att de omedelbart, med människor och miljö i fokus, tar de stora kliven mot ett hållbart och tryggt samhälle. Vi menar att det ska ske på följande sätt:

Sätt människor och miljö främst. Prioritera stimulansåtgärder som snabbt skapar fler arbetstillfällen inom hållbara framtidssektorer. Inför skyddsnät och åtgärder för att hjälpa människor skola om sig och snabbt komma in i arbete inom framtidsbranscher.  

Lämna fossilekonomin. Se till att alla de finansiella stimulanser som nu rullas ut bidrar till att uppnå målen i Parisavtalet och FN:s globala hållbarhetsmål. Ta bort fossila subventioner och skattelättnader för fossil energi. Upphör med all offentlig finansiering av – eller investering i – fossil verksamhet. Sätt ett högre pris på koldioxid.  

Framtidssäkra samhället. Satsa på lokal utveckling i linje med våra klimat- och hållbarhetsmål, med fokus på att uppnå motståndskraftiga samhällen som kan hantera framtida kriser. Investera i klimatanpassning, hållbar matförsörjning och andra åtgärder för att vi ska stå redo inför mer kraftfulla klimatförändringar. Säkra biologisk mångfald och behåll kolinbindningen i skog och mark. 

Det krävs också att var och en av oss ändrar vårt beteende. Ansvaret att agera delar vi med politiker, företag och organisationer. En bra idé är att mäta sitt klimatavtryck för att se om man kan minska sitt ”footprint”. Det finns flera mätverktyg på nätet. Har du tid, är du välkommen att engagera dig. Det finns många trevliga miljöorganisationer i Sverige. På KlimatSveriges hemsida ser du några av dessa.  

Vänliga hälsningar Saturdaysforfuture, lokala FridaysForFuture m fl.

Praktisk information

Syfte: Klimatkrisen får inte glömmas bort. Vi vill att alla ska inse vidden av vad som håller på att hända. Nu har vi stor möjlighet att förändra. Eftersom vi inte får träffas, ställer vi fram skor i stället.  Viktigt att aktionen får uppmärksamhet i massmedia. Stöder arrangörernas manifest, dvs generellt för klimatet. Lyssna på forskarna. Flyers/skyltar för enfrågeorganisationer inom klimatet och politiska organisationer ej tillåtna, -riskerar att vi inte får med folk och tar bort fokus från klimatfrågan. 

Ladda ner FLYER #skostrejkDDMÅNAD

Plats: Sverige/världen, valfri plats

Klockslag: Valfritt (t.ex. Medborgarplatsen, Stockholm kör 12.00 – 13.00)

Vår egen säkerhet med tanke på Corona: Vi rekommenderar max ca 6-8 strejkare per plats. Tänk på att hålla avstånd. Det går bra att ha aktionen helt själv också- kom ihåg att lägga upp foto på sociala medier! Vi bär ej munskydd då det råder delade meningar om dess effekt.

Tips! Lägg flygbladen i skokartong = social distansering. Sälj ”Scener ut hjärtat” av Malena Erman m.fl. för självkostnadspris. Adlibris.se 55 SEK/st. Leverans 2-4 arbetsdagar. En bra ögonöppnare att läsa och ge bort i present.

Fotografera din skostrejk och lägg ut på sociala medier med #skostrejkDAGMÅNAD. Dvs om skostrejk den 29 augusti så blir det #skostrejk29augusti.

Hur samla in skor? Löses lokalt. T.ex hämta upp hos dom som inte kan komma. Hyr skor på 2nd hand, tex Myrorna, Stadsmissionen och Röda Korset. Det är skorna, skyltarna, flygblad och eventuella banderoller som står för budskapet. Ingen strejk är för liten! 3 par skor räcker gott.

Installation: Skor (och barnskor!). Den som vill, skriver sitt namn på en lapp som visar vem skorna tillhör (blir personligare).

Banderoller (stora, se bild): T.ex. TILLSAMMANS FÖR KLIMATET, SKOSTREJK FÖR KLIMATET