Köp Klimataktions bok!

Under hösten har Klimataktion gett ut boken ”Antropocen Kapitalocen Artificen” skriven av miljö- och kulturjournalisten Rikard Rehnbergh, som har varit aktiv i Klimataktion sedan starten 2008. Nu finns det möjlighet att köpa boken och få hem den med posten. Det går även att hämta böcker i Stockholms city, för den som vill ha sin bok direkt. Boken säljs inte i bokaffärer, utan kan enbart beställas direkt från Klimataktion, se info längst ned i artikeln.

Boken är en spännande utmaning på drygt 300 sidor. Den är intressant både för kulturellt bildade miljönoviser och miljöengagerade aktivister, och för alla andra som är intresserade av historia, filosofi, ekonomi och människans påverkan av sin omgivning. Den är bildande i ordets rätta bemärkelse. Vad den däremot inte är, är en klimatbok för nybörjare. Utdrag från baksidestexten:

”Med filosofer, miljöprofeter och robotar som sällskap får läsaren följa med på en resa genom tiden. Boken innehåller tre essäer om människans fotavtryck på jorden, i havsdjupen och i yttre rymden. Från människans begynnelse då hon gick från en nomadiserande tillvaro till att domesticera djur, starta jordbruk, samt grunda byar och städer; den så kallade neolitiska revolutionen och civilisationen. Via den omvälvande tid då mekaniska stickramar, vävstolar och spinnmulor tog över daglönarnas tjänster med svält som följd; den så kallade industriella revolutionen och moderniteten. Till framtiden, som redan är här, där robotar i än högre grad ersätter människans arbetskraft och artificiell intelligens hennes hjärnkapacitet; den så kallade digitala revolutionen och nya maskinåldern.

Det ekologiska fotavtryckets storlek avgörs, med ytterst få undantag, av kapitalintresset – det vill säga storleken på investering och eventuell framtida avkastning. Med andra ord: ju mer pengar som finns att tjäna på en verksamhet – som gruvbrytning eller skogsavverkning – eller som är involverade i en verksamhet – som djuphavsoljeborrning eller kolonisering av planeter – desto större avtryck i form av miljöförstöring, energiförbrukning och utsläpp av växthusgaser. Men: i alla tider, epoker och eoner har det funnits fickor av motstånd. Människor som säger stopp och vägrar godta det av politiker och näringslivschefer givna narrativet. Människor som sett igenom alla lögnerna och bedrägerierna, och de är legio, och som vågar säga sanningen och göra motstånd, som Prometheus och Jesus, maskinstormarna och kommunarderna, anarkohackare och klimatforskare, Naomi Klein och Greta Thunberg.”

Rikard Rehnbergh är i grunden antropolog, men har i första hand försörjt sig som journalist och är sedan tio år reporter på Miljömagasinet. Han har varit klimataktivist sedan 2008 och suttit i styrelsen för Klimataktion och Framtidsjorden, samt verkat i nätverk som Klimax och Global Rättvisa Nu!

Så här går det till att beställa böcker: 1. Sätt in 200 kr/bok (= tryckkostnaden + porto) på Klimataktion Stockholms Bankgirokonto: 377-4429 Ange ”AKA”, och ditt namn som meddelande. 2. Skicka ett mejl med ditt namn, leveransadress och antal beställda böcker till Karin Wahlgren: karin.wahlgren9@gmail.com Karin kontrollerar att din betalning har kommit in på kontot och därefter skickar Klimataktion Stockholms bokbordgrupp boken/böckerna till dig. Om du vill hämta böcker i Stockholm är priset 150 kr/bok. Ange i ditt mejl om du vill hämta i Stockholm, så blir du kontaktad angående tid och plats för överlämningen. Vi uppskattar givetvis om du vill betala mer för böckerna! Allt som kommer in går oavkortat till att täcka tryckkostnader och porto. Alla jobbar ideellt med bokprojektet, även författaren Rikard Rehnbergh, och eventuellt överskott går till Klimataktions verksamhet.