Reflektioner från Stockholm +50

Många i Klimataktion har varit på plats på alla de olika aktiviteter som anordnats i samband med det internationella toppmötet Här är några reflektioner och bilder från Klimataktions talespersoner.

På plats vid demonstrationen på Sergels torg igår. Jag fick även möjlighet att träffa Greta Thunberg och berätta för henne hur mycket hon inspirerat mig. Just nu pågår Stockholm +50, den stora klimatkonferensen. Jag citerar från FNs generalsekreterares inledningstal:

”Vi måste byta kurs nu och avsluta vårt suicidala krig mot naturen. Vi måste minska växthusgasutsläppen med 45 procent till 2030 om vi ska klara målet om netto nollutsläpp till år 2050.”

António Guterres uppmanar världen att omvärdera tillväxt och BNP som det främsta måttet på framsteg.

”Låt oss inte glömma att när vi förstör en skog skapar vi BNP. När vi överfiskar skapar vi BNP. BNP är inte ett sätt att mäta välstånd i dagens värld”, säger Guterres.

Varför agerar inte världens politiker på ett ansvarsfullt sätt? Min analys är att det främst beror på problemet med lobbyism och korruption. Många politiker må ha goda intentioner då de engagerar sig, men de snärjs snart av skogsbolagens och fossilindustrins lobbyister.

Vad beror det på att ett stort bolag har tillgång till politikernas öron, men inte jag? Orsaken är självklart pengar. Det är hög tid att förbjuda lobbyism. De får göra som vi andra, vänta till valdagen och/eller skriva debattartiklar och anordna demonstrationer.

/Mårten Falk

I Stockholm under FN-mötet Stockholm +50 kommer verkligheten som den redan ser ut för många på jorden väldigt nära. Samtidigt som jag får höra om hur glaciärer smälter och extrem torka orsakar vattenbrist i många länder står stora delar av centrala Nyköping och Oxelösund utan vatten efter en stor vattenläcka. Barnens skola hålls stängd. Det är oklart hur lång tid det tar innan vattnet är tillbaka. Folk hämtar vatten ur ån och vattnet i vissa affärer är slut. Det ger verkligen perspektiv på hur bräckliga våra system är och hur mycket vi tar för givet. Jordens vatten, luft, bördiga jordar och energi är förutsättningarna för liv. Vi i Nyköping klarar oss. Vi har ett starkt samhälle som snabbt sätter in åtgärder när något händer. För många andra är det en fråga om liv eller död. Vi måste börja värdera det som är viktigt på riktigt och ta hand om våra livgivande system.

/Pia Björstrand

Här hittar du en intervju med Pia i samband med Stockholm +50

Fler bilder:

Flashmob för klimatet ”Staying alive”
Klimatktions aktivistskola