Riksdagsledamöter får veta bättre 

Mottagarna av Klimatboken:  Elin Söderberg (MP), Rickard Nordin (C), Helena Storckenfeldt (M), Helena Gellerman (L), Jan Fjellstedt (KD) och Kajsa Fredholm (V) och Jytte Guteland (S). 

Nu har Klimatboken delats ut som gåva till riksdagens alla ledamöter. Bakom initiativet stod 22 organisationer, däribland Klimataktion.  

-Det är viktigt att våra folkvalda driver en samlad klimatpolitik över partigränserna. Klimatboken ger de kunskaper och insikter som krävs, sa Roger Bydler, styrelseledamot i Klimatriksdagen och initiativtagare till aktionen. 

Den 25 januari deltog Klimataktionen i manifestationen ihop med bland annat Klimatriksdagen, Greenpeace och Naturskyddsföreningen. Representanter för riksdagspartierna hade bjudits in att ta emot gåvan i en ceremoni utanför Riksdagshuset. Samtliga partier utom SD medverkade.  

Klimataktions talesperson Pia Björstrand var konferencier och tal hölls bland annat av Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén och biskopen för Stockholms stift, Andreas Holmberg. 

Klimatriksdagen hade tagit initiativ till ge Klimatboken, framtagen av Greta Thunberg, som gåva till riksdagens 349 ledamöter. Böckerna inköptes genom bidrag från över tvåhundra personer. Klimatboken är en antologi med över 100 bidrag från klimatforskare, aktivister, ekonomer, författare och journalister som ger sina perspektiv på mänsklighetens ödesfråga. Recensenter har uttryckt att boken har chans att bli klimatrörelsens bibel. 

– Dagens politik visar att många riksdagsledamöter inte förstått hur allvarligt läget med klimatet är och att det krävs omedelbara och stora utsläppsminskningar här hemma i Sverige. Jag hoppas att den här pedagogiska boken ökar deras förståelse, sa Alasdair Skelton, professor och ordförande i forskarnätverket Researchers Desk. 

– Svenska skolbarn har mer kunskaper om klimatet än många av oss vuxna. Som förälder och lärare har jag svårt att förstå hur de som verkligen kan göra skillnad och påverka våra barns framtid vet och gör så lite, sa Caroline Ford, Parents for Future. 

Bakom manifestationen stod förutom Klimataktion, Klimatriksdagen, Researchers Desk, Framtidsjorden, Klimatstudenterna, Parents For Future, Grand Panthers, Jordens Vänner/Alternativ stad Stockholm, Greenpeace, God Jord – kristna för miljö och rättvisa, WWF, Gretas Gamlingar Bergshamra, Naturskyddsföreningen, Klimataktion, Equmeniakyrkan, Svenska kyrkan Stockholms stift, People for Future, Psychologists for Future, Roslagens naturskyddsförening, Rebellmammorna, Teachers Rebellion och Jordens Vänner.