Krönika mars: Får vi fler klimathotsförnekare i riksdagen?

Elsa Widding (SD)  Foto: Sveriges riksdag


Det fanns en tid för inte så länge sen när det var svårt att hitta klimathotsförnekare i riksdagen. Det fanns någon enstaka moderat som gärna gjorde sig lustig över att det blev mer kallt på vintern vad än ”alarmisterna” sade. Annars var det rätt tyst. Skiljelinjen gick mest mellan de som krävde radikala åtgärder mot utsläppen och de som trodde att vi kunde förlita oss på ny teknik eller kärnkraft. Frågan är om inte det där håller på att ändras. Anledningen stavas Sverigedemokraterna. Myckettyder på att partiet söker sig en ny profilfråga där de än en gång kan framstå som folkets och förnuftets röst gentemot eliten, menade My Rohwedder nyligen i Aftonbladet
Jag tror att hon har rätt. Efter ett år med stigande bensin- och elpriser verkar flera inom SD tro att de hittat en ny röstmagnet. Två av dem är nyblivna riksdagsledamöter och heter Jessica Stegrud och Elsa Widding. De driver podden Stegrud & Widding som handlar om energi och klimat. Hittills har den väl inte fått så stortgenomslag. Den är i ärlighetens namn helt enkelt skittråkig. Men som politiskt fenomen är den
intressant. Podden kan nog ses som en testballong för vad SD kan säga utan att det blir en backlash. Elsa Widding är civilingenjör från Chalmers och det tycks ge henne någon slags trovärdighet bland SD-are, som annars vant sig vid att Björn Söder m fl sätter den intellektuella ribban. Hon har gett ut två böcker i ämnet – Klimatkarusellen och Sunt förnuft om energi och klimat. De utgör ett hopkok av flera vanliga myter, som att havsnivåhöjningarna inte alls accelererar, att temperaturhöjningarna mycket väl kan bero på naturliga orsaker, att vi helt enkelt inte vet osv, osv. Maths Nilsson har gjort sig omaket att gå igenom felaktigheterna.
Medan Elsa Widding är en av partiets många, ska vi säga lite speciella företrädare, är Jessica Stegrud något helt annat. Hon äntrade riksdagen efter en period i Europaparlamentet, valturnerade tillsammans med Jimmie Åkesson och nämns som en möjlig efterträdare när denne någon gång avgår. Hon tillhör kort sagt partiets toppskikt. Att hon nu allierar sig med Elsa Widding och själv torgför dennas virrigheter säger ganska mycket.
Om man ska hitta en röd tråd i det som Stegrud och Widding säger i sin podd är det att svenska folket nu får betala priset för kärnkraftsmotstånd och klimatsatsningar. De höga energipriserna är ett direkt resultat av en katastrofal politik.
Jag tror att vi kommer att få höra mer av den visan framöver. Och det innebär en kraftfull utmaning för klimatrörelsen. Åtminstone om rörelsen ska bli en angelägenhet för andra än aktivister i de större städerna.
Det finns en omfattande oro över bränsle- och elpriserna som måste tas på allvar. En första början vore att berätta hur människor i glesbygden och i de mindre samhällena ska kompenseras för de höga bensinpriserna för resor som faktiskt behövs. Vi skulle behöva en politik som riktar sig mer mot SUVen på Östermalm än mot Skodan i Strömsund. Populistiskt? I så fall är det just den sortens populism som behövs.
Jonas Fogelqvist


Detta är en krönika och krönikörens åsikter är inte nödvändigtvis samma som Klimataktions.
Skriv en krönika som rör klimatet du med! Mer info här:

https://klimataktion.se/kontakt/material-till-hemsidan/