Stockholms tingsrätt meddelade den 28 oktober 2024 den första domen i Sverige där någon har blivit frikänd för en civil olydnadshandling i samband med en klimatdemonstration på grund av nöd.
Den friande domen gällde en klimatforskare som demonstrerat genom att blockera trafiken på en gata. Han förde sin egen talan i tingsrätten och berättade om hur han i många år arbetat med klimatfrågor, försökt väcka medvetenhet och hur han såg det som sin plikt att agera när klimatkrisen blivit allt mer akut.
I domskälen står att ””X” har uppgett att han anser att han som miljöforskare har en plikt att agera mot och göra omgivningen uppmärksam på det akuta nödläge som dagens klimatförändringar ger upphov till. Den nödsituation som X menar föreligger är således de akuta och allvarliga klimatförändringar som uppstått och som fortgår. Av 24 kap. 4 § brottsbalken följer att nöd föreligger när fara hotar liv, hälsa, egendom eller annat viktigt av rättsordningen skyddat intresse. Av bestämmelsen framgår att ansvarsbefriande nöd förutsätter att det föreligger en nödsituation och att gärningen inte är oförsvarlig. X har uppgett att han anser att han som miljöforskare har en plikt att agera och göra omgivningen uppmärksam på det akuta nödläge som dagens klimatförändringar ger upphov till. Tingsrätten anser att klimatförändringarna är akuta och att det föreligger en omedelbar fara för liv, hälsa och egendom. Som klimatforskare har X en särskild roll och därmed ett moraliskt och yrkesmässigt ansvar att agera. Tingsrätten anser således att han agerat i nöd. Gärningen är därtill försvarlig då den kris som klimatförändringarna medför inte står i rimlig proportion till den trafikstockning som X och övriga demonstranter orsakade.”
Klimataktions Pia Björstrand, advokat, kommenterar att tingsrättens dom troligen ändras i hovrätten då det är en så kallad ”nämndemannadom”, där två ledamöter var skiljaktiga, men tillägger att inte desto mindre är det glädjande att det nu finns en dom i Sverige som både erkänner klimatnödläget och att vi som medborgare har en rätt att agera.