Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Inställt! Halmstad: Proteinskifte och framtidsmat

29 apr, 2020 18:00 - 19:30

Karolina Östbring, forskare på Institutionen för livsmedelsteknik vid Lunds universitet, och Tobias Linné, universitetslektor i Medie- och kommunikationsvetenskap vid Lunds Universitet, föreläser om proteinskifte och framtidsmat i föreläsningsserien Klimatet & vi.

Vi äter mycket kött i Sverige både internationellt sett, över EU-genomsnittet och klart mer än Livsmedelsverkets kostråd. 2017 passerade Sverige ”peak meat”, och för första gången sedan 1960-talet minskade köttkonsumtionen. De senaste åren har alltmer forskning betonat det ohållbara i dagens konsumtion av animaliskt protein, såväl för klimat, människor och djur. Men hur kan ett skifte till mer växtbaserade proteiner se ut? Vilka är egentligen framtidens proteiner och för vem? Vilka utmaningar finns i samhälleliga hinder, konsumentacceptans, nutritionsstatus och teknik?

Medlemmar ur det tvärvetenskapliga forskningstemat The Protein Shifts vid Pufendorfinstitutet vid Lunds universitet presenterar sitt arbete om det som kallats ett proteinskifte. Det blir en berättelse om människors dödliga kärlek för animaliskt protein, men också om möjligheterna att skapa hälsosamma, välsmakande, ekonomiskt konkurrenskraftiga och hållbara alternativ till kött och mjölkprodukter inom den svenska matsektorn.

Fri entré.

Samarr. med Hallandsposten, Naturskyddsföreningen i Halmstad, Studiefrämjandet, ABF Halland, Laholmsbuktens havsnätverk, Klimataktion Halmstad, Högskolan i Halmstad, Länsstyrelsen Halland, Sveriges arkitekter Halland, Länsförsäkringar Halland.

Detaljer

Datum:
29 apr, 2020
Tid:
18:00 - 19:30

Plats

Halmstads bibliotek
Axel Olssons gata
Halmstad, Sverige Sverige
+ Google Map