Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Nationell skostrejk för klimatet

30 maj, 2020

Var med och dra igång en skostrejk på egen hand eller tillsammans med ett fåtal andra, dvs max 6-8 personer. Vi ställer ut skor eftersom vi inte kan samlas! Nu måste alla gå i rätt riktning – mot ett hållbart och tryggt samhälle.

Mer om aktionen

Datum: Lördag den 30 maj

Klockslag: Valfri

Plats: Valfri

Anmäl ditt eventhttps://actionnetwork.org/events/nationell-skostrejk-for-klimatet-lordagen-305/. Där finns information om hur vi har tänkt att aktionen ska genomföras. Om du undrar något kontakta Eva Keith Rosander 070-732 34 73, evakeithrosander@gmail.com. 

Fotografera din skostrejk och lägg ut på sociala medier med #skostrejk30maj.

Förslag på flygblad att dela ut

Flygblad #skostrejk30maj

Nu måste alla gå i rätt riktning – mot ett hållbart och tryggt samhälle.

Med en pågående tragisk coronapandemi och ekonomier i fritt fall har beslutsfattarna fullt upp idag. Men ett starkt ledarskap handlar också om att kunna se bortom det kaotiska nuet och skaffa beredskap för vad som pågår samtidigt, dvs klimatkrisen. 

I Parisavtalet kom världens länder överens om att medeltemperaturen ska begränsas till väl under 2 grader med strävan att begränsa den till 1,5 grader. Trots det fortsätter utsläppen av växthusgaser att öka. Sedan industrialiseringen har vi redan höjt medeltemperaturen med 1,2 grader. 

Uppvärmningen innebär höjda havsnivåer, uttorkade betes- och landarealer och fler obeboeliga områden. Glaciärer försvinner och självförstärkande effekter skapas som skyndar på klimatförändringarna ytterligare. Många tvingas bort från sina hem och mängden klimatflyktingar kommer öka markant.

Vårt krav gentemot politiker och makthavare är att de omedelbart, med människor och miljö i fokus tar de stora kliven mot ett hållbart och tryggt samhälle. Vi menar att det ska ske på följande sätt:

Sätt människor och miljö främst 

Prioritera stimulansåtgärder som snabbt skapar fler arbetstillfällen inom hållbara framtidssektorer. Inför skyddsnät och åtgärder för att hjälpa människor skola om sig och snabbt komma in i arbete inom hållbara framtidsbranscher.  

Lämna fossilekonomin

Se till att alla de finansiella stimulanser som nu rullas ut bidrar till att uppnå målen i Parisavtalet och FN:s globala hållbarhetsmål. Ta bort fossila subventioner och skattelättnader för fossil energi. Upphör med all offentlig finansiering och investering i fossil verksamhet. Sätt ett högre pris på koldioxid.  

Framtidssäkra samhället

Satsa på lokal utveckling i linje med våra klimat- och hållbarhetsmål, med fokus på att uppnå motståndskraftiga samhällen som kan hantera framtida kriser. Investera i klimatanpassning, hållbar matförsörjning och andra åtgärder för att vi ska stå redo inför mer kraftfulla klimatförändringar. Säkra biologisk mångfald och behåll kolinbindningen i skog och mark. 

Det krävs också att var och en av oss ändrar vårt beteende. Ansvaret att agera delar vi med politiker, företag och organisationer. En bra idé är att mäta sitt klimatavtryck för att se om man kan minska sitt ”footprint”. Det finns flera mätverktyg på nätet. Har du tid, är du välkommen att engagera dig. Det finns många trevliga miljöorganisationer i Sverige. På KlimatSveriges hemsida ser du några av dessa.  

Vänliga hälsningar Saturdaysforfuture, Klimataktion & FridaysForFuture (lokala föreningar). Se lista som uppdateras löpande

Arrangörer

Klimataktion
SaturdaysForFuture