Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Stockholm: När larmen tystnar … Hur blir ekonomin hållbar?

3 mar, 2014 19:00

Måste vi verkligen ha tillväxt till varje pris? – Trots att vi vet att det i längden är ett orimligt krav? Och trots att vi inte har några tekniska lösningar som kan ”styra om” den stora omfördelning av materia och energi i ekosystemet, som vår varuproduktion ger upphov till, så att den kan fortsätta i samma takt utan att hota våra livsbetingelser.

Vad kan man göra? Skulle vårt nuvarande system kunna anpassas till en lägre tillväxt, med minskad konsumtion i vår del av världen? Vilka ekonomiska, sociala och politiska svårigheter skulle det kunna innebära? Måste vi inte redan nu förbereda oss för andra system, med andra företag och stabilare finansiering?

Och vad kan hända om yttre omständigheter, som ”peak oil”, tvingar tillväxten att upphöra – att minska till nerväxt? Hur skulle produktionen och fördelningen av livsförnödenheter kunna organiseras i sådana situationer?

Har vi överhuvudtaget någon beredskap för detta? Hur kan en organisering för en planerad nerväxt, som samtidigt ger en god beredskap för en påtvingad, kunna se ut? Hur sätter man bäst igång en sådan process, och vad krävs för att den ska lyckas? Vilken roll kan t.ex. kommunerna ha? Och hur kan processer underifrån respektive ovanifrån förhålla sig till varandra?

Om detta talar och samtalar Mikael Malmaeus* och Torbjörn Lahti* med moderatorn Steve Hinton* från Omställning Sverige*.

Mikael Malmaeus är verksam vid IVL Svenska Miljöinstitutet* och arbetar med miljö och hållbar utveckling. Han har bland annat gett ut rapporten ”Ekonomi utan tillväxt – ett svenskt perspektiv”* samt boken ”Tillväxt till varje pris”*. Han är fil. kand. i nationalekonomi och doktor i miljöanalys.

Torbjörn Lahti är utbildad till samhällsplanerare och initiativtagare till ekokommunrörelsen i Sverige*. Han har arbetat professionellt med hållbar utveckling sedan mer än trettio år och har föreläst i USA, Kanada, Chile, Japan och Kenya förutom i en rad europeiska länder. Han har bl.a. skrivit böckerna ”The Natural Step for communities”* (2004) och ”Ekokommunerna – en resa i tid och rum mot en ny värld” (ny utg. 2014).

Entré: 60 kr. Gratis för studerande och ungdomar.

Stöd Klimataktion arbete: Pg 499 566-8. Bli medlem!

VÄLKOMNA TILL ABF Stockholm, Sveavägen 41

 

Detaljer

Datum:
3 mar, 2014
Tid:
19:00

Plats

Abf-huset, Stockholm
Sveav 41
Stockholm,
+ Google Map