Fråga & svar: Hur ska jag orka fortsätta kämpa för klimatet?

Jens Malmström

Fråga: Som klimatengagerad är det ganska ofta lätt att känna uppgivenhet. Är det alls möjlig att hoppas på ett globalt (eller ens lokalt) klimatuppvaknande, när så många stretar emot och vägrar inse konsekvenserna av att bara fortsätta som vanligt? Hur stå ut med insikten att personer med avgörande makt frenetiskt jobbar på att såga av den gren vi alla sitter på? Hur ska jag, personligen, orka fortsätta kämpa?
/SonyaSvar: Hej Sonya!

Tack för din fråga! 
Känslorna du uttrycker är du verkligen inte ensam om. Vi är många som tappar orken, tilliten och hoppet i
klimatengagemanget ibland. Speciellt när makthavare inte verkar inse allvaret i situationen eller ser annorlunda på lösningarna än vi gör, eller när vänner, familj eller kollegor runtomkring oss till synes medvetet gör saker som bidrar till klimatförändringarna.  Det finns en värld där ute som behöver vakna upp och där en massa behöver förändras. Men det är svårt att uppskatta hur och hur mycket vi kan påverka folk runtomkring oss. Och det kan kännas överväldigande att känna alla känslor fullt ut och förstå vad som ligger bakom dem. Som klimatcoach vill jag fokusera på hur du kan ta dig ur känslan av maktlöshet, få kontakt med dig själv och hitta din riktning och motivation för att både må bra och vara en positiv kraft i världen. Och som i coaching i övrigt handlar det främst om att ställa frågor som öppnar upp och ger nya perspektiv. Nedan beskrivs en process som du kan gå genom, själv eller tillsammans med någon du känner dig trygg med:

Få kontakt med dig: Vad känner och behöver jag?
Låt dina känslor ta plats. Det finns ofta en massa tankar och tolkningar bakom känslorna, som ”jag är inte tillräckligt…”, ”det är för mycket…”, eller ”ingen bryr sig…”. Försök att fokusera på känslorna i kroppen istället och släppa tolkningarna om det går.
Fundera också över vad det är för behov bakom känslorna som inte är tillgodosedda. Behoven är dina, så undvik att tänka att ”mitt behov är att X ska göra så här…”. Tänk istället ”vilket behov hos mig skulle vara mött om X gjorde så här?”. T.ex. skulle kanske dina behov av frid, tillit och att bli lyssnad på vara mötta om politiker X började lyfta miljöfrågorna mer eller om din kollega på jobbet slutade flyga till Teneriffa var tredje månad. 
Det betyder inte att de är ansvariga för att möta dina behov, eller att du måste ändra på dem för att må bra. Det finns många sätt för dig att möta dina behov själv, så fundera på hur du kan möta dem på andra sätt. Vad kan du fokusera på som ger dig frid, vem kan du känna dig trygg med, och var blir dina åsikter och känslor tagna på allvar? Genom att ta ansvar för dina behov själv kan du få en större känsla av kontroll och påverkan på ditt liv.  Självklart kan du även uttrycka dina behov till andra och på så sätt skapa både förändring och bättre relationer, men det är ett större kapitel än vad vi har plats för här.

Gräv djupare: Vad älskar jag? Vad drömmer jag om? Hur vill jag vara?
Det du älskar och drömmer om ligger antagligen bakom de jobbiga känslor du uttrycker i din fråga ovan. Vad är det du värnar om och som är så viktigt för dig? Är det barn eller barnbarn som du älskar och önskar en god framtid för? Är det skogen du bryr dig om, eller korallreven? Är det friheten eller jämlikheten? Ge plats för den kärleken och omtanken, det ger dig förnyad kraft. Våga dröm om vad du vill ska hända och hur det ser ut i framtiden. Dessa drömmar kan hjälpa dig att se tydligt vad du vill se mer av och att prioritera vad du lägger din energi på. Och fundera över hur du vill vara när du agerar bidrar i världen. Om du agerar utifrån klarhet, motivation och tillit kommer du troligtvis att inspirera andra. 
 
Ta spjärn och agera: Vad vill jag göra? Vem kan hjälpa mig? Vem kan jag hjälpa?
Utifrån dina nya självinsikter om vad du behöver och längtar efter (och förhoppningsvis ny energi), kommer det några nya idéer om hur du kan kanalisera ditt engagemang? Vad skulle ge dig mer energi, få dig att njuta av att vara klimatengagerad och maximera din påverkan? Fundera över vad du behöver för att komma igång och vem som kan hjälpa dig. Kanske finns det redan ett sammanhang som jobbar med detta? Hur kan du närma dig och bidra tillsammans med dem? 
Hoppas att processen ovan kan hjälpa dig! Boka gärna samtal med Klimataktions Ideella Klimatcoacher, du får upp till tre samtal gratis med en volontär som utbildats att lyssna och stötta dig enligt ovan. Lycka till!
/Jens Malmström från Klimataktions Ideella Klimatcoacher

Jens har jobbat med socialt arbete, jämställdhetsfrågor och samtal i över 15 år. Han arbetar nu med handledning och coachning med fokus på autismbehandling och klimatomställning.


10 tips för att boosta ditt klimatengagemang:

Podden ”Klimatgap” (med bl.a. Maria Wolrath Söderberg) t.ex. avsnittet ”Håll i! Håll ut!”

Författaren och miljöaktivisten Joanna Macy, i podden ”What could possible go right” (avsnitt 89)

Podden “The way out is in”, avsnitt 54, Mindful Activism: From anxiety to agency

Joanna Macy & Chris Johnstone, ”Aktivt hopp”. Finns både som kurs och bok. (Beskrivning
bl.a. på boktipsarsidan.)


Klimatpsykologernas bok ”Klimatpsykologi” (Beskrivning bl.a. på boktipsarsidan.)

Johan Rockströms bok ”En jord för alla” (Beskrivning bl.a. på boktipsarsidan.)

Onlinekursen Zen and the Art of Saving the Planet

Agenda 2030 Open (20 april 2024)

IDG-konferensen (oktober 2024) 

Omställningsnätverket (oktober 2024) 

(Tipsen kommer från aktiva inom Klimataktion)

Har du också en klimatrelaterad fråga som du vill ha svar på? Skicka den till webbredaktion (at) klimataktion.se så kanske vi kan hitta någon som kan svara.

Tillbaka till frågesidan