Stoppa matsvinnet!

Titel: Stoppa matsvinnet! : En förpackad lösning
Författare: Fredrik Wikström, Helén Williams
Förlag: Fri Tanke 
Genre: Faktabok – 223 sidor
Övrigt: Fredrik Wikström och Helén Williams är forskare, verksamma vid Karlstads universitet

Vad handlar boken om? Boken pekar på anledningarna till att vi människor slänger så väldigt mycket mat (260 000 brödskivor per timme!) och vad vi kan göra för att minska vårt onödiga svinn. Författarna resonerar kring hur en bra förpackning bör vara och om det svåra i att lösa många problem på en och samma gång. I slutet blir tonen mer uppmanande: Vad måste göras nu, av både matproducenter, konsumenter och politiker? Hur löser vi de hinder som uppstår på vägen mot ett hållbart sätt att leva?

Varför skall man läsa den? När svenska hushåll, genom matsvinn, årligen står för lika mycket växthusgaser som 200 000 bilar, känns det intressant att ta en titt på ens eget matslöseri. I vilket led kan de största förbättringarna ske? Är det i butiken, kylskåpet, frysen eller sopsorteringen? Hur ser mina egna blinda fläckar ut? Hur tänka kring sånt som är inplastat i grönsaksdisken? Har jag UFO:n i min frys? Och är den förpackningsfria matvarubutiken verkligen lösningen på problemet? 

Detta gillade jag mest: Sakligheten. Så här funkar det faktiskt, bortom det lilla jag själv haft koll på. Redogörandet för hela förloppet är klargörande. Från varans själva ursprung, via förpackande och transport, till butikerna och vidare till köksbänken, matbordet och slutligen avfallets resa från hemmet.

– Lena Sjöberg

Nästa boktips

Föregående boktips

Tillbaka till boktipsets huvudsida