Ställ om!


Titel:
 Ställ om! Allt att vinna på ett klimatsmart liv
Författare: Maria Soxbo
Förlag: Norstedts (2022)
Genre: Facklitteratur
 
Vad handlar boken om? Det pratas mycket om omställning, men vilka är egentligen vinsterna med att ställa om? Om det ens finns några vinster? Bokens författare ger oss ett rungande JA! Om vi bara börjar utmana våra invanda sätt att tänka, kan vägen mot omställning leda till ett rikare och mer tillfredsställande liv. Maria Soxbo uppmanar oss att fundera kring vad vi själva vill och mår bra av. Blir jag verkligen lycklig av att jobba så mycket att jag inte hinner ta hand om alla de prylar jag kunnat köpa på grund av att jag jobbat så mycket? Finns det andra sätt att ge mig själv och min familj en välbehövlig paus, eller är vi tvungna att boka den där flygresan för att få en chans att komma ner i varv och hinna umgås? ”Ställ om!” är som en svensk variant av Rob Hopkins From What Is to What If, där fokus ligger på möjligheterna och inte på problemen, både på det personliga planet och det samhälleliga. 

Varför ska man läsa den? För att uppbåda engagemang, känna inspiration och orka streta vidare i en värld där begreppet ”omställning” fortfarande ses som någonting tråkigt och av ondo.

Detta gillade jag mest: Det är befriande att Maria Soxbo utgår från det självklara – vi måste ställa om – men utan att fastna i problemfällan. Istället ställs de frågor som vi människor ofta verkar glömma bort: Hur vill vi egentligen leva? Vad mår vi, på riktigt och på lång sikt, bäst av? Och vad kan vi göra för att, steg för steg, ta oss dit?

Lena Sjöberg

Nästa boktips

Föregående boktips

Tillbaka till boktipsets huvudsida