Titel: Trädens hemliga liv
Författare: Peter Wohlleben
Förlag: Norstedts
Genre: Träd-thriller
Övrigt: Boken är översatt från tyska av Jim Jakobsson
Vad handlar boken om? Om våra helt fantastiska träd! Om hur de tar hand om varandra, kommunicerar, interagerar, hur de känner, minns och finurligt samspelar med skogens olika innevånare (svampar, insekter, hackspettar m. fl.). Boken är spännande och fullproppad med fakta!
Varför ska man läsa den? För att börja titta på skogen med den blick den förtjänar. Och för att bli varse det intrikata samspel som pågår, och om hur beroende vi människor är av att detta samspel lämnas ostört. Diskussionerna om att satsa på DAC-teknik (direct air capture), samtidigt som kalhyggen breder ut sig, framträder i all sin bakvändhet. Skogen ÄR ju i sig en gigantisk dammsugare för koldioxid! Jag önskar så att denna bok fick bli en försenad 60-års present till Sveriges stadsminister. Ett uttalande som “aktivt skogsbruk ska vara en viktig del av EU:s gröna omställning” borde kännas mindre självklart efter att bokens pärmar slagits igen.
Detta gillade jag mest: Att synen på de träd vi har omkring oss, både på landet och i staden, aldrig blir sig lik igen efter att ha läst ”Trädens hemliga liv”. Plötsligt framstår granar, björkar och ekar som de mirakel (och de individer!) de verkligen är. Jag trodde inte att 210 sidor trädfakta skulle kunna få mig att plötsligt lägga märke till så mycket nytt i min omgivning: Barkstrukturer. Valkiga snittytor. Mossors formationer på trädstammar. Och det konstant myllrande livet under mina skosulor.
– Lena Sjöberg