En dirigent, en fd skidåkare och en brandekolog – 3 av våra 24 klimathjältar

Under december presenterade vi 24 klimathjältar på vår Facebook-sida, en för varje dag fram till julafton. Denna julkalender hade ni – alla engagerade klimataktivister – bidragit med genom att nominera personer till kalendern. Här har vi samlat alla klimatprofilerna från kalendern, från lucka nummer 24 ner till lucka nummer 1.

Inge Löfgren
Som kretsordförande i naturskyddsföreningen i Lysekil har Inge i många år drivit arbete mot Preems planer för utbyggnad och det har inte alltid varit lätt eftersom många på orten har stått på Preems sida. Vi tycker att segern för kampanjen var årets bästa julklapp och har därför utsett Inge till vår jultomte.

Yana Tannagasheva
Yana har länge fört en kamp mot kolindustrin som förstört livsvillkoren i byn där hennes föräldrar växte upp och regionen där den ligger i södra Sibirien. Hennes folk kan inte längre utöva sina traditionella yrken inom jakt och fiske och hela deras kultur och miljö är hotad. Hennes engagemang tvingade henne och hennes familj att fly hemmet i Sibirien på grund av förföljelse och hon kom till Sverige. Här fortsätter hon sin kamp för mänskliga rättigheter och urinnevånares rättigheter i Sibirien och är även engagerad i lokala miljögrupper i Kiruna.

Toya Westberg
Toya har en bakgrund som tävlingsskidåkare. Hon levde nära den alpina naturen och när hon såg med egna ögon hur den förändrades började hon sätta sig in i klimatfrågan. När hon var med på en klimataktion och pratade med människor på gatan kände hon att det borde vara forskare som stod där istället. Att det är viktigt att människor kan få respektfulla svar från riktiga experter även på naiva frågor, och att försinkare, förnekare och skeptiker bemöts på ett proffsigt sätt. Hennes eget bidrag kunde vara att se till att forskarna och allmänheten fick mötas i större utsträckning. Tillsammans med en vän startade hon därför Researchers desk, en förening som jobbar med att få ut forskare med olika sorters kunskap om klimatrelaterade frågor på gator, i skolor, på arbetsplatser och i öppna forum på nätet.

Victor Janisels
Victor startade och är aktiv i Klimataktion Stockholms temagrupp för hållbara investeringar. Gruppen bedriver ett flitigt arbete med att informera om vad våra pensioner investeras i och hur de skulle kunna hjälpa oss i klimatomställningen istället för att stödja fossilbranschen. Bland annat ligger gruppen bakom flygbladsutdelningar, debattartiklar och en informationsfilm om pensionernas klimatpåverkan.

Andreas Jakobsson
Andreas dumpstrar, det vill säga räddar kasserad men ätbar mat ur butikernas sopcontainrar. I bloggen Dumpstringslyx, boken Svinnlandet och via föreläsningar delar Andreas med sig av fynd, tips, tankar och fakta om matsvinn. Det är viktigt att uppmärksamma matsvinnet eftersom matproduktion är väldigt resurskrävande, och att massor av fullt ätbar mat går raka vägen i soporna är ett enormt slöseri och en starkt bidragande orsak till klimatkrisen.

Elisabeth Zöttl
Elisabeth har jobbat mycket med klimatfrågan på lokal nivå. Hon var med och drog igång Fridays for future i Kalmar, har hållit studiecirklar och spelat gatuteater om klimatet, skickat in medborgarförslag till kommunen och skrivit debattartiklar i lokalpressen. Det har lett till bland annat att Kalmar som en av enbart fyra städer i Sverige har deklarerat klimatnödläge!

Promenadklubben
Promenadklubben är en fritidsklubb för årskurs tre som jobbar med rörelse, hälsa och miljöfrågor. De promenerar, plockar skräp, tar hand om överbliven frukt, lär sig om matsvinn och vegetarisk mat. De har också sett till att skolan fått källsortering och medverkat i media. När de inte längre kunde klimatstrejka på Mynttorget pga corona började de promenadstrejka. Utrustade med plakat och klimatramsor går de runt på Östermalm där de ofta möts av applåder och hejarop från människor de möter. Många är rädda för att prata med barn om klimatfrågor men Desiree Ivares Osmark som håller i klubben säger att hon är mer rädd för vad som händer om vi inte pratar om det. Hon vill visa att det går att jobba med klimatfrågor på ett bra sätt även med yngre barn.

Cykelköket
Daniel är med och driver den ideella föreningen Bagarmossens cykelkök. Föreningen har en verkstad dit vem som helst kan komma och meka med sin cykel och få hjälp av kunniga volontärer och andra besökare. Cykelköket samlar också in gamla cyklar och medlemmar kan få en cykel att renovera eller återvunna reservdelar till sin egen cykel. I verksamheten ingår även cykelmekarworkshops för kvinnor och transpersoner. Verkstaden är en träffpunkt där man kan ta en kaffe och lära känna nya människor i sitt närområde. Att underlätta för fler att cykla mer ger vinster för vår både närmiljö, folkhälsan och klimatet.

Jens Malmström
Tycker du att det är få män i vår adventskalender? Det tycker vi också. Och faktum är att män som grupp står för större del av utsläppen, är mer benägna att förneka och förringa klimathotet och är mindre engagerade i klimatrörelsen. Jens är en av flera som jobbar för att ändra på detta genom att hålla samtalsgrupper för män om klimatet och manlighetsnormer. Grupperna utgår från ett samtalsmaterial som utvecklats i samarbete mellan föreningen MÄN, Chalmers och Under Tallarna i Järna. Materialet kan laddas ner och användas av vem som helst som vill hålla liknande gruppträffar. Jens har också ett nytt spännande projekt på gång inom Klimataktion som kommer att lanseras i början av nästa år, så watch this space!

Tove Wahlund
Tove har tillsammans med några kollegor startat ett klimatnätverk på Karolinska institutet där de arbetar. Syftet är att hjälpa klimatintresserade i organisationen att hitta varandra och erbjuda en plattform för att engagera sig för klimatet på jobbet. Nätverket försöker lyfta fram kopplingen mellan hälsa och klimatfrågor och jobbar för att detta ska få större plats i Karolinska institutets forskning och utbildning.

Carmen Blanco de Valer
Carmen är aktiv som folkbildare och utbildar exempelvis i naturens rättigheter, feminism och global klimaträttvisa. Hon är en stark röst för att uppmärksamma de globala orättvisor som råder på grund av kolonialism och västvärldscentrering. Hon inspirerar till en annan livsstil med solidaritet, rättvisa och det goda livet som ideal. Foto: Lill Sjöström

Maria Johansson
Maria är brandekolog och började intressera sig för frågan om klimatkompensation när hon arbetade i Etiopien. Hon märkte att många skogsprojekt som låter bra på papper i praktiken är svårgenomförbara och orsakar problem för lokalbefolkningen. Hon håller nu föreläsningar, skriver debattartiklar och kontaktar företag för att uppmärksamma problemen med klimatkompensation. Hon försöker också engagera fler i frågan och har startat en grupp där intresserade kan utbyta information och diskutera frågorna.

Jan Palmblad
Jan är advokat och miljöengagerad. På sin fritid har han därför hjälpt olika miljöorganisationer och nätverk med juridisk kunskap och rådgivning. Han har även agerat försvarare i rättegångar där klimataktivister åtalats i samband med aktioner som innehåller civil olydnad.

Moa Rudsäter
Moa har startat ett lokalt nätverk i Nyköping, Grön Framtid, som snabbt samlade 700 personer. Hon är också skådespelare och har bland annat skrivit en egen pjäs om klimatet, Apocalips. Det är en monolog om en barista som funderar kring klimatfrågorna och har spelat i 12 föreställningar.

Tina Asplund och Katja Jassey
Alla vet att det är klimatsmart att handla närproducerad mat och många konsumenter vill göra det. I takt med att REKO-ringarna har spridit sig i Sverige är det också fler som vågar satsa på småskalig odling, djurhållning och mathantverk. I en REKO-ring kan producenter och konsumenter mötas och skapa en relation, helt utan mellanhänder. Att handla på REKO blir därför ett sätt att stärka vår lokala livsmedelsförsörjning. 2019 startade Tina och Katja en sådan REKO-ring i södra Stockholm. Deras bidrag till vår framtida livsmedelsförsörjning är att hålla denna ring levande och att varannan tisdag i ur och skur stå på en parkering i Skarpnäck. Det är där varorna som förbokats i facebookgruppen REKO Stockholm Linje 17 hämtas ut.

Tyra Blum
Tyra är en student som har varit med och drivit skolstrejker i Norrtälje sen november 2018. Hon är en av våra Klimatinspiratörer som bland annat har hållit klimatföreläsningar på skolor och medverkat i Klimatinspiratörernas film för elever på högstadiet och gymnasiet.

Mariam Nordmark
Mariam har varit med och startat Grönt Initiativ i Tensta, som kombinerar att trycka på politiskt för en klimatomställning med att gerillaodla. Deras nuvarande projekt handlar om att få Stockholm stad att nyttja marken vid Hästa Gård för ekologisk odling av mat och att bjuda in människor i närheten av gården i arbetet.

Afshin Khaef
Afshin är en dirigent och kompositör som brinner för att sprida både kultur och klimatengagemang i förorten. Därför har han bildat projektet Earth Solo i Kultur- och konstföreningen Aftab, som kombinerar klimatkunskap med musik och konst så att fler får del av budskapet. De har bland annat haft en klimatinspiratörsföreläsning under hösten.

Janine
Janine såg till att Australien blev ett av de första länderna att haka på skolstrejk för klimatet och var med och byggde den internationella rörelsen Fridays for future. Under devisen ”Alla är välkomna, alla behövs!” samlade rörelsen på kort tid 14 miljoner deltagare i tusentals strejker i 212 länder för att kräva att makthavarna tar sitt ansvar för allas framtid.

Per Ribbing
Att jobba med klimatfrågor kan ibland kännas tungt. Att träffa andra som också engagerar sig för miljön och få stöd, pepp, inspiration och nya tankar är viktigt. På de sociala MILJÖL-kvällarna som Per anordnar kan man göra just det under avslappnade former, med eller utan öl. I februari nästa år firar MILJÖL 25-årsjubileum.

Antonia Bellskog
Man måste inte alltid prata klimat för att göra nytta för klimatet. Med färgglada bilder och pyssliga idéer inspirerar Antonia tusentals följare på Instagram att odla sin egen mat, återbruka och leva nära naturen bara för att det ser så härligt ut. Klimatnyttan får man liksom på köpet.

Petra Palmén
När COVID bröt ut var det ett hårt slag mot skolstrejkerna för klimatet. Petra tog då initiativ till en smittskyddsanpassad ”skostrejk” för klimatet. Istället för att människor samlades i protest fick de lämna in ett par skor som symbol för sitt deltagande. Skorna ställdes sedan upp på ett torg tillsammans med förklarande skyltar och bilder spreds i sociala medier. Andra hakade på idén och många skostrejker hålls numera för klimatet runtom i Sverige och världen.

Sofia Larsson
När Sofia gick in i väggen för några år sedan började hon reflektera över hur det som är bra för människors hälsa och det som är bra för planetens hälsa oftast går hand i hand. Hon började ställa om sitt liv med yttre och inre hållbarhet som mål. Som verktyg använde hon en klimatkalkylator. Genomsnittssvensken lever så att det behövs fyra jordklot för att upprätthålla livsstilen. Sofia blev förvånad över hur mycket hon kunde sänka sina utsläpp och ändå leva ”ett vanligt och roligt liv”. Idag är hon nere på ett och ett halvt jordklot och har tagit initiativ till en utmaning där hon och andra tillsammans satsar på att komma ner till ett jordklot.

Linda Engström
Linda är konstnär och anordnar tillsammans med några vänner Klimatsalongen, en utställning för konst, design och hantverk med klimattema. I år var andra året salongen hölls, 127 verk ställdes ut digitalt och del också i en fysisk utställning på Sörmlands museum. Många av verken såldes på auktion och en del av intäkterna gick till en miljöorganisation.