Charlotta utvecklar klimatinspiratörerna

Vill du engagera dig för klimatet? Ett sätt att komma igång är att delta i projektet Klimatinspiratörs aktiviteter. Charlotta Johansson, som är en av de anställda, uppmanar:  

– Hör av dig! Vi har mycket på gång i vår. 

1.       Klimataktion har nyligen dragit igång projektet Klimatinspiratör med stöd av Postkodsstiftelsen. Vad handlar det om? 
Klimataktion har hållit inspiratörsutbildningar i flera år. Det har fungerat bra men det är svårt att utveckla verksamheten som man skulle vilja när allt sker helt på ideell basis. Nu har vi fått pengar för att satsa ordentligt i två år och vi kommer under denna tid också försöka hitta ytterligare finansiering för att kunna fortsätta driva projektet.  

2.       Vad jobbar ni som är anställda för projektet med just nu? 
Vi planerar vårens kurser och aktiviteter. Om du är intresserad av en kurs, workshop eller föreläsning i din stad, på din skola, arbetsplats eller liknande får du gärna höra av dig till pia.bjorstrand (at) klimataktion.se. Vi håller också på att utbilda fler kursledare vilket är väldigt kul. Dessutom har vi några nya aktiviteter som ligger i startgroparna som jag inte riktigt vill avslöja detaljer om ännu. Men det handlar om att testa helt nya arbetssätt vilket känns roligt och spännande.          

3.       Hur påverkas det av coronapandemin? 
Det personliga mötet är väldigt viktigt när man vill inspirera och engagera människor. Nu har vi fått ställa om till digitala kurser vilket är nytt för oss och det är såklart en utmaning. Men pandemin har också tvingat oss att tänka kreativt och kommer att innebära att vi testar nya sätt att nå ut. Minskade resor är ju bra för klimatet så kan vi bli bättre på att engagera ”på distans” så är ju det toppen.    

4.       Hur kom det sig att du vill arbeta med de här frågorna? 
Mitt miljöintresse började med en kärlek till djur och natur och har utvecklats genom åren till att handla minst lika mycket om människor. Jag har jobbat inom den ideella sektorn i många år och med många olika frågor, men jag kommer alltid tillbaka till miljörörelsen för har vi inte en fungerande planet så spelar liksom inget annat någon roll. Just det här projektet känns kul för jag vet att det finns många som vill engagera sig på något sätt, men inte riktigt vet hur och var de ska börja. En inspiratörskurs är en bra ingång som kan leda vidare till många olika saker beroende på vad som passar personen och hens livssituation bäst för tillfället.   

5.       Vad är lätt och vad är svårt?  
Det lätta är att det är ett viktigt och roligt projekt där man får kontakt med många härliga människor och det sprudlar av idéer. Det svåra är att alla inblandade vill väldigt mycket och vi har begränsade resurser. Det är inte alltid lätt att veta hur man ska prioritera och man måste kompromissa en del.      

6.       Vad är målet? 
Projektet har två övergripande mål. Det ena är att nå ut till och inspirera så många som möjligt och få dem att engagera sig för klimatet på något sätt. Det andra är att stärka Klimataktion, att vi ska få fler medlemmar och mer aktivitet.  

Läs mer om våra aktiviteter