Svenska storbankers investeringar skövlar regnskog på Borneo


I dagarna publicerades en rapport av Swedwatch och Fair Finance Guide i samarbete med Naturskyddsföreningen om svenska storbankernas investeringar i företag som bidrar till miljöförstöring och kränkning av ursprungsbefolkning i Borneo. Rapporten publiceras samtidigt som dokumentärfilmen ”The Borneo Case” premiärvisas, där en får följa en grupp aktivister och grävande journalister när de avslöjar den korrupta regimens pengatörst och konsekvenserna på miljön. I fokus för rapporten har 4 företag och deras projekt undersökts: IOI, BHP Billiton, AAK och Deutsche Bank.

Handelsbanken, Nordea och Swedbank toppar listorna över de som har mest pengar investerat i projekten, men även Seb, Länsförsäkningar, Skandia och Danske Bank har en betydande andel. Något som förvånar är att det i flera fall handlar om s k ”etiska fonder”, som enligt bankernas egna beskrivningar ska ha ett störra miljömässigt- och etiskt ansvarstagande.

– Bankerna har ambitiösa riktlinjer som säger att de ska skydda ursprungsfolken, men ingen bank klarade en närmare granskning. Det är ett svek men också en missad möjlighet att göra positiv skillnad både för ursprungsfolken och för sina kunder, säger Jakob König, projektledare på Fair Finance Guide.

Själva projekten handlar om både regnskogsskövling, palmoljeplantage och gruvdrift. I flera intervjuer som rapportörerna har gjort framkommer att människor blivit av med mark genom olagliga metoder och motståndare har blivit dödshotade och några även mördade.

Läs mer om rapporten här: http://fairfinanceguide.se/nyheter/2017/borneocase/
Läs rapporten i sin helhet här (PDF): http://www.swedwatch.org/sites/default/files/tmp/silent_approval_borneo_full_report_0.pdf
Läs om dokumentärfilmen här:http://theborneocase.com/

Jonas Bane

Klimataktion