Vasalöpare vill skydda snön

Vasalöpare för snön åker Vasaloppet för att skydda snön i ”det långa loppet”. De vill protestera mot det klimatfarliga flygandet och den nya flygplats som planeras i Sälen.

– Om skidturismen bygger på ohållbart resande, som flygtrafik, riskerar vi ju att såga av den gren vi sitter på, eller snarare smälta den snö vi åker på, säger Samuel Jarrick, medlem i Klimataktion och en av initiativtagarna.

Vad har klimatfrågan med Vasaloppet är att göra?

Snön i Sverige är populär. Den reflekterar det svaga solljuset under vintern och får den att ljusna, den kan formas till vackra snölyktor och det går att åka skidor på den. Många lockas till skidorterna i Sälen och längre norrut. Vasaloppet som startar i Sälen i mars varje år samlar tiotusentals åkare i en magnifik folkfest.

Flyget är nu en av de snabbast ökande klimatbovarna. Och i det läget planeras en ny flygplats i just Sälen. Vi vill visa på denna dubbelhet och åka Vasaloppet för att skydda snön i ”det långa loppet”.

Vad är det konkret ni tänker göra?

Vi är några klimatengagerade medborgare som bestämt oss för att åka Vasaloppet med ett tydligt visuellt budskap. Exakt vad är ännu en hemlighet. Vi kommer att försöka ta oss så långt vi orkar och förhoppningsvis lyckas livesända loppet. Ingen av oss har åkt Vasaloppet tidigare. Så lite grann blir strapatsen som en symbol för klimatkampen: En stor utmaning med oklar utgång, som vi ger oss in i med liv och lust.

Hur kan man stödja/delta?

Det går utmärkt att sprida info om evenemanget som kallas Vasalöpare för snön på Facebook. Klimatvänner boende i området runt Vasaloppsspåret är varmt välkomna att stötta skidlöparna på plats eller att skriva till lokalpressen om det. Är det någon som vill vara med och planera eller rentav skida med, får de hemskt gärna kontakta oss. The more the merrier.

Hur fick du/ni idén?

Tidigt i höstas tog klimataktivisten Kennet Öhlund kontakt med några personer, bl.a. mig, efter att ha läst om planerna på flygplats i Sälen. Han ville att vi skulle hitta på en passande visuell form för en protest. Efter att spånat på några olika idéer, fastnade vi för Vasaloppet. Och till slut vågade vi oss på tanken att åka det själva, som snöänglar, så långt vi nu lyckas ta oss.

Vad vill du uppnå?

Jag tror att tiden är mogen för ett statement mot flyget. Under de senaste månaderna har flyget och klimatet varit hetluft i debatten. Allt fler röster har börjat ifrågasätta svenskarnas flygande och tunga medieprofiler själva kommit ut som flygvägrare. Det är fantastiskt. Men det har varit en liten slagsida åt individfokus. Ska klimatförändringarna kunna hejdas räcker det inte med medvetna konsument-val. Hela samhället behöver ställas om och flyget är en av de snabbast ökande klimatbovarna. Med vår aktion vill vi surfa, eller skida, på antiflygvågen. Men rikta fokus på politiken och de katastrofala beslut som är på väg att fattas: som flygplatsen i Sälen.

Är du bra på skidåkning?

Halvbra tror jag. Åkte mycket som barn och lite mer med ojämna mellanrum som vuxen. Snötillgången har ju inte precis vuxit med åren. Är precis på väg till fjällen för att försöka skida häcken av mig sista veckorna.

Hur ser du på läget för klimatfrågan i Sverige idag?

Medvetenheten och oron om klimatet verkar rätt hög i Sverige. Vi har ju en rätt stolt historia av internationella miljökonferenser, koldioxidskatt och fjärrvärme. Många är noggranna med sitt sopsorterande. Det tekniska kunnandet är stort och Sverige skulle verkligen kunna gå före i en grön omställning i Europa om viljan och modet fanns.

Samtidigt har ju Sverige avreglerats och privatiserats väldigt snabbt. Masskonsumtionen och resandet ökar och då ökar också vår klimatbelastning. Men något skaver nog hos många och i smyg drömmer nog allt fler om ett liv med mer livskvalitet, umgänge och fritid och mindre stress och prylar.

Några tips till andra som vill väcka opinion?

Ett tips är att försöka njuta under tiden vi kämpar. Att försöka att varken hoppas eller förtvivla för mycket. Vi vet ju inte hur det kommer att gå. Vi kan bara göra vårt bästa. Och den här kampen är nog den viktigaste och längsta någonsin. Ska vi orka behöver vi försöka ta hand om oss själva och varandra