Missade du Rockström i Aktuellt?

I svt:s Aktuellt måndagen d 18/8 intervjuades professor Johan Rockström om kopplingen mellan den heta sommaren och klimatförändringen. Rockström menar att det definitivt finns ett samband. Den globala uppvärmningen, som vi människor är orsak till, ökar styrkan på väderhändelser och påverkar vädersystem. Vi kan inte skylla ett enskilt väderfenomen på den globala uppvärmningen, däremot påverkar den globala uppvärmningen styrkan hos väderhändelserna. Så att vi slår rekord på rekord nu, med den varmaste sommaren någonsin uppmätt i Sverige, kan enbart förklaras genom att förstå att klimatförändringar samspelar med väder.

Rockström är också medförfattare till en ny studie, publicerad i PNAS. (http://www.pnas.org/content/early/2018/07/31/1810141115) som visar på att risken för skenande klimat är större än vad som hittills framkommit. Det finns stor risk att vi överträder en gräns med våra utsläpp där jorden själv går från att vara en kolsänka till att bli en kolkälla, med självförstärkande effekter på klimatet. Men vi har tekniken att undvika detta, det som krävs är betydligt kraftigare åtgärder än vad vi sett hittills.

 

Artikel i SVT https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/stanna-uppvarmningen-pa-tva-grader-annars-kan-jorden-bli-obeboelig