Debatt:”Problemet är att Svanen accepterar annan el än miljömärkt”

Foto Getty Images

Debatten om Naturskyddsföreningens roll i miljömärkningen Svanen fortsätter. Nu svarar Per Ribbing, styrelseledamot KlimatAktion och tidigare Energihandläggare på Naturskyddsföreningens rikskansli att det är problematiskt att Svanen i sina kriterier inte kräver hundra procent el märkt med Bra Miljöval.

Per Ribbing skriver bl a: ”Den nordiska residualmixen innehåller över 40 procent fossil el. Att Svanen fortfarande inte kräver att samtliga licensinnehavare ska köpa hundra procent el märkt med Bra Miljöval, eller i alla fall hundra procent ursprungsmärkt el där möjlighet finns att köpa el med ursprungsgarantier, är problematiskt. Det är som om Svanen själva tappat tron på konsumentmakt som kraft för att ”Rädda världen lite grann varje dag”. Vad ska vi med en nordisk Svan till då? Om den inte själv tror på konsumentmakt?”

Läs hela inlägget och följ debatten HÄR