Klädernas verkliga pris – Klimataktion på Drottninggatan

Igår, lördag den 28 september, var vi några från Klimataktion Stockholm som ställde oss på Drottninggatan i Stockholms city för att informera om de stora miljö- och klimatpåverkningar som klädindustrin gör sig skyldig till.

Vi iklädde oss egenhändigt tillverkade sandwichplakat eller klimataktion-västar och med skyltar i luften och flyers i näven intog vi Drottninggatan denna småregniga lördag. Vi ville informera om klädindustrins baksida genom att ge några exempel:

⦁ För ett par jeans kan vattenåtgången uppgå till ca 16 000 liter, kemikalieanvändningen till nästan 2 kg och koldioxidutsläppen bli upp till 13 kg.
⦁ En t-shirt i bomull släpper ut 4,5 kg koldioxid och 0,8 kg kemikalier samt gör av med upp till 7000 l vatten.

– Vi som medborgare har makt att förändra genom att ändra våra egna konsumtionsmönster, men ännu  hellre genom att sätta press på företag och politiker, säger Klimataktions talesperson Samuel Jarrick.

Målet med aktionen var att få människor att få upp ögonen för klädindustrins  stora påverkan. Den minskade efterfrågan på kläder leder förhoppningsvis till att modeföretagen tvingas ta större ansvar för en klimat- och miljövänligare produktion.

Förhoppningsvis kommer fler också att vilja engagera sig i miljörörelsen och driva på för kraftfulla styrmedel mot slit- och slängkonsumtionen och för en cirkulär klädproduktion.

Denna informationsaktion genomförde vi dagen efter den globala klimatveckans skol- och storstrejk som samlade miljontals strejkare och demonstranter i hela världen.

 

   

Foto: Marie Meijer-Falk