Skorna skrev klimathistoria

I lördags skrev vi historia. Vi genomförde årets hittills största manifestation för klimatet i Sverige. På minst 70 platser från norr till söder. Vi har synts hos inte mindre än sammanlagt 39 tidningar, radio och TV!

Vad vi gör är viktigt för framtiden. Fortfarande har inte vi i Sverige och resten av västvärlden förstått att vi är de värsta miljöbovarna. Därför behöver alla börja mäta sina klimatavtryck. Och inse att krisen är nära förestående och att den är oåterkallelig. Till skillnad mot förhoppningsvis covid-19.

Det råder inga tvivel om att lyssna på forskarna när det handlar om covid-19 och framtagande av vaccin. Tyvärr verkar vi inte ha lärt oss att lyssna på forskarna i samma utsträckning när det gäller klimatfrågan.

SAS har aviserat att de ska börja flyga igen. Svenska regeringen borde kunna ställa motkrav för sitt finansiella stöd, liknande de som franska regeringen ställer mot Air France. I gengäld mot stödpaket ska Air France sluta konkurrera med inrikeståget i Frankrike och minska sina koldioxidutsläpp.

I lördags öppnade Fortum ett nytt kolkraftverk utanför tyska Dortmund. Tvärtemot Tysklands ambitiösa klimatmål.

Trots det fortsätter vi att hoppas på att makthavarna hör vår vädjan. Annars låter vi våra skor gå ut på gatorna igen. Kampen kommer fortsätta!

Aktionen skostrejk30maj genomfördes i samarbete mellan SaturdaysForFuture, Klimataktion och lokala FridaysForFuture.

Här är några av alla bilder som publicerades på Instagram under #skostrejk30maj. Ännu fler bilder finns på Facebook