Lediga uppdrag: Bli ideell klimatcoach!

Vill du stötta andra i deras känslor och engagemang för klimatet? Bli ideell klimatcoach! Du får lära dig metoder och förhållningssätt så att du kan föra bra samtal. Kursen startar i höst i Klimataktions regi och leds av Charlotte Conrad och Jens Malmström. 

 -Vi tror att många kan behöva stöd för att komma fram till hur de kan förhålla sig till och engagera sig i klimatfrågan. Idén är att utbilda ideella klimatcoacher som kan ge det stödet. Det säger Jens Malmström, som är professionell klimatcoach och har en bakgrund inom bl a socialt arbete. 

Han har tillsammans med Charlotte Conrad, verksamhetsutvecklare inom HR, tagit fram ett coachningsupplägg som har testats med gott resultat. Nu är det dags att utbilda de första ideella klimatcoacherna! 

 -Vi kommer att lära ut konkreta metoder och förhållningssätt, så att coacherna lär sig hålla konstruktiva, ickedömande samtal, berättar Jens Malmström.

Därefter ska deltagarna i sin tur föra coachande samtal med klimatengagerade och få tillgång till regelbunden handledning. Charlotte Conrad jämför med hälsocoacher som stöttar vid livsstilsförändringar. 

-En del lyckas uppnå sina mål på egen hand, men många av oss behöver stöd för att uppnå det vi önskar. 

Kursen förutsätter vissa förkunskaper om klimatkrisen och coacherna ska ha gått Klimataktions inspiratörsutbildning, en webkurs som ges flera gånger om året, läs mer om den här. Man ska också ha ett intresse för att lyssna på och stötta andra, däremot behövs ingen tidigare coachnings- eller samtalsutbildning. 

Under kursen får de ideella klimatcoacherna ett tryggt, socialt sammanhang där de kan träna på konsten att samtala om allt från klimatångest till framtidsvisioner och motivation att engagera sig. 

Den som deltar i kursen åtar sig efteråt att coacha andra i enskilda samtal, upp till tre samtal var. Som ideell klimatcoach förväntas man lägga fyra till sex timmar i månaden på detta. 

 -Det tror vi är lagom mycket, säger Charlotte Conrad. Vi vill att människor ska ha ett hållbart engagemang som de har glädje av.

 Vad betyder det här projektet för er?  

-Det är meningsfullt och roligt! Det har varit jättekul att ha testsamtalen ihop och lära känna dem som deltagit när vi tagit fram kursen. Om vi utbildar tio i första omgången och de i sin tur coachar sex – sju per år, som i sin tur når andra så sprider sig ringarna på vattnet. När vi drömmer så kan det här bli hur stort som helst!

Är du intresserad av att bli ideell klimatcoach? Anmäl dig här

Har du frågor, kontakta coachning(@)klimataktion.se.