Skriv på medborgarinitiativet mot fossilreklam

Klimataktion stödjer Greenpeace som lämnat in ett medborgarinitiativ till EU. Det betyder att EU-parlamentet måste ta upp ärendet om vi lyckas samla in totalt en miljon röster i minst sju länder inom ett år.

Använd din rätt att tillsammans med 1 miljon andra EU-medborgare skriva på ett s.k. European Citizen Initiative och bidra till en framtid där reklam för onödiga flygresor, törstiga bensinbilar och greenwashande oljebolag är förbjuden, på ett liknande sätt som tobaksindustrin inte har fritt fram att locka människor till rökning. Vi har ett år på oss att samla en miljon underskrifter. Agera nu!

Vi uppmanar Europeiska kommissionen att föreslå en EU-rättsakt som

  • förbjuder reklam för fossila bränslen samt för luft-, väg- och vattenvägstransporter (utöver transporttjänster som är av allmänt ekonomiskt intresse) som drivs med fossila bränslen,
  • reklam från alla företag som är verksamma på marknaden för fossila bränslen, särskilt de som utvinner, raffinerar, levererar, distribuerar eller säljer fossila bränslen,
  • sponsring av företag som omfattas av punkt två ovan eller som använder varumärken eller kommersiella namn som används för fossila bränslen.

Denna lag skulle omfattas av EU:s befogenheter, på så sätt att den skulle bestå av en förordning för den inre marknaden med syfte att förbättra konsumentskyddet samt ge en hög grad folkhälso- och miljöskydd.

Läs mer om kampanjen på Greenpeace och på badvertising.se

Använd #BanFossilAds i sociala medier.

Medborgarinitiativet på EU:s webb