Svensken lever som om det fanns 4,2 jordklot

I Sverige använder vi i snitt ett klädesplagg sju gånger innan det kastas. Men det finns lösningar. 80 pensionärer hos PRO i Gustavsberg lyssnade intresserat när Petra Palmén, Klimataktion, höll föredrag om delningsekonomi. 

Helena Skagerberg, programansvarig för PRO Gustavsberg och Petra Palmén från Klimataktion.

Tänk om vi kunde bli lika smarta som naturen och lära oss att använda naturens resurser om och om igen?  Om alla levde som vi svenskar skulle vi behöva 4,2 jordklot per år. Greta Thunberg säger det så bra ”Ni säger att ni älskar era barn, ändå stjäl ni från deras framtid”. 

Vad innebär delningsekonomi? Enligt Wikipedia innebär delningsekonomi ”olika arrangemang för att hyra, dela eller låna saker i stället för att själv äga dem”. 

Jag utvidgade begreppet till att även omfatta cirkulär ekonomi, dvs att återanvända, återvinna och laga produkter. Allra först måste vi dock fråga oss ”måste jag ha det här?” (refuse), därefter ”behöver jag ha så mycket av det?” (reduce).

PRO i Gustavsberg samlade för att lyssna på Klimataktions föredrag om delningsekonomi.

Jag berättade att svensken använder ett klädesplagg i snitt sju gånger innan vi kastar det, att en bil står stilla i snitt 95 procent av tiden, att hälften av alla bilresor i Sverige är kortare än fem kilometer, i t ex Malmö bor 20 procent av invånarna i enplanshus som tar upp 40 procent av Malmös yta, att en tredjedel av den mat som produceras kastas och att hushållen står för det största matsvinnet.

Det finns gott om lösningar! Här är några

Toolpool har gratis lån av verktyg i en butik i Malmö. Det finns förpackningsfria affärer. I appen Swinga Bazaar kan du låna verktyg/trädgårdsredskap av dina grannar, det finns leksaksbibliotek och kommunala fritidsbanker som lånar fritidsutrustning gratis till barn och ungdomar.

Årskortet i kollektivtrafiken kostar 50 kronor i Härnösand och kollektivtrafiken i Göteborg och Malmö är gratis för pensionärer vissa tider.

Andra exempel är den vandrande klädeskassen, 15-minutersstaden – t ex Paris vars mål är att boende, arbete och service ska nås inom en radie på 15 minuters cykelavstånd, Karma – mat med kort datum i app, Sopköket i Söderhallarna, Stockholm – räddade råvaror som serveras och cateras – väl värt ett besök, samåkning och mycket, mycket mer. 

Deltagarna var mycket nöjda och flera berättade om nya initiativ de kommer att ta. Torsdagen den 11 november åker PRO Gustavsberg på studiebesök till Retuna i Eskilstuna. Det är världens första Återbruksgalleria! 

Jag önskar PRO Gustavsberg stort lycka till med sin fortsatta levande verksamhet med ambitionen att den också ska vara hållbar!

Vill du att vi kommer till din organisation/nätverk och berättar om delningsekonomi? Mejla info@klimataktion.se för information. Vi kan även hålla föredraget digitalt.

Petra Palmén