Med 110 000 klimataktivister på Glasgows gator

Andreas Magnussons andra rapport från COP26.

COP-dag 7

Lördag 6 november 2021 kl. 22:00

Jag har haft några lugna dagar. Men så idag, var lugnet över. Morgonen verkade passera i 180 km/h. Helt plötsligt slog klockan 10:30 och jag behövde lämna lägenheten för det idag regniga Glasgow. Efter tre dagar av strålande solsken antar jag att det var dags för det normala skotska vädret.

Efter fem minuter var mina fötter genomblöta. Ja, jag tog de absolut bästa skorna med mig till Glasgow… Paraplyet gick sönder efter fem minuter det med. Bussen åkte inte längre hela vägen till parken demonstrationen skulle börja i. Japp, jag var på väg till en demonstration.

Jag tog mig till parken, spenderade tjugo minuter av mitt pressade tidsschema för dagen med att leta upp min vän som jag skulle gå med. När väl det var gjort gick vi till den delen av det enorma tåget vi skulle gå i.

Innan marschen faktiskt gick av stapeln hann vi bli en timme sena. Jag stod i regnet, höll i ett annat paraply för mig och min vän och såg på helikoptern ovan oss. Antog att det var en polishelikopter tills jag såg kameran där framme. Kanske inte tänkte jag då och övergick till att fortsätta skandera.

Marschen tog tre timmar och involverade regn, solsken, regnbåge, musik, skratt och enorm frustration. Ingen början eller slut syntes i demonstrationen, men det behövdes inte. Vi alla var där för samma sak. Skotska facken, brandmän, ambulanssjukvårdare och tågpersonal. Alla enade för klimaträttvisa. Över 110 tusen människor på Glasgows gamla gator. Nu kan vi bara hoppas att förhandlarna har hört oss. Nu kan vi bara hoppas att de gör allt för att uppnå 1.5 gradersmålet. Nu kan vi bara hoppas att de förstår vår frustration.

Tiden för tomma ord har passerat. Nu kan vi bara hoppas att de tar sina fina, vackra ord och gör de till det enda rätta – en rättvis, handlingskraftig omställning för alla i vårt samhälle.

Imorgon är en ny dag. Imorgon fortsätter kampen. På måndag blir min första dag i den blåa zonen, förväntningarna är låga. Det är ett PR-jippo. Ett spel för gallerierna. Men, det är som det är. Jag lär ju se hur det ser ut i alla fall. Jag lär ju säga något i alla fall.

Gonatt Sverige <3

/Andreas