De gör något konkret i sin stadsdel

Ingegerd Jansson och Emma Nilsson har varit med om att dra gång lokal klimatverksamhet i stadsdelen Hägersten-Älvsjö. Så här gick det till!

De träffades genom en studiecirkel i Klimataktion Stockholms regi och insåg att alla var frustrerade över att klimatfrågan inte tas på allvar av politikerna.

– Vi ville göra något konkret. Vi bor alla i samma stadsdel, och därför tyckte vi att en lokal grupp som kan engagera likasinnade i närområdet och fokuserar på hur vi kan påverka miljö och klimat i en positiv riktning både lokalt och nationellt var en bra idé, berättar Ingegerd Jansson.

Ingen av dem var expert på klimat eller miljöfrågor eller jobbade med frågan, de var engagerade medborgare som ville göra skillnad.

Hur gick ni till väga för att nå ut till intresserade?

– Vi började i liten skala under pandemin och satsade på att lära oss om klimatfrågan, ta reda på hur kommunen arbetar med klimat och miljö, skriva medborgarförslag och diskutera. Sedan hade vi turen att bli intervjuade i lokaltidningen, och då satte vi upp en Facebooksida, säger Emma Nilsson. 

Sidan har nu 172 medlemmar och de har fått med sig fler aktiva som bor i samma område. De har hittills haft två större möten som samlat engagerade personer. På de mötena har de bland annat lyft idéer för arbetsgrupper att jobba vidare med. 

– Samtidigt tänkte vi fortsätta med gemensamma möten dit vi till exempel bjuder in lokalpolitiker eller kunniga personer i någon speciell fråga, har aktiviteter och planerar aktioner. Framför allt vill vi träffas och ha trevligt. Det är viktigt med sammanhållning och gemenskap så vi kan stärka varandra, säger Ingegerd Jansson.

Vad är det som är roligt och vad är det som kan vara svårt?

– Vi mår väldigt bra av att träffa likasinnade och prata, få nya vänner som är engagerade och känna att vi inte är ensamma. Samtidigt är det krävande att starta aktiviteter och grupper, man får inte ge upp för lätt, säger Emma Nilsson. 

En central fråga är att ha en lokal.

– Vi tycker att stadsdelen borde kunna tillhandahålla det, men intresset har varit svalt hittills. Som tur är har vi fått kontakt med ett företag som heter Vakansa. De hyr ut kontorsplatser och låter oss använda deras kontorshotell gratis på kvällarna, berättar hon.

Var hoppas ni vara om ett år?

– Då har vi ett flertal grupper som jobbar aktivt, vi har en sammanhållande verksamhet och de lokala politikerna vet att vi finns och vad vi vill, säger Ingegerd Jansson.

Gruppen heter Klimatforum Hägersten-Älvsjö på Facebook. Alla som bor i området är välkomna att ta kontakt och vara med. Se  Facebookgruppen Klimatforum Hägersten/Älvsjö

Fyra av de fem som startade gruppen Klimatforum Hägersten-Älvsjö, vid planering av första mötet för att bjuda in fler. Från vänster Saga Sogndal, Ingegerd Jansson, Anna Sjöström och Jane Tjeder.  Foto: Ragnhild Fahleryd