Sprid det du tycker!

Var med och påverka debatten! En grupp inom KlimatSverige skriver insändare om klimatet. Så här går det till, berättar Torbjörn Vennström, aktiv i Klimataktion och KlimatSverige.

Torbjörn Vennström
Torbjörn Vennström

KlimatSveriges insändarnätverk har varit i gång mer eller mindre sedan 2014. Målet för gruppen är att varje vecka få i väg en insändare om klimatet, och till så många tidningar som möjligt.

Vi har haft enorm nytta av insändarmaskinen som är en gratisplattform där individer kan skaffa ett konto och sedan lägga ut insändare där. Genom den kan vi nå insändarsidorna på de nationella tidningar och på lokaltidningar runt om i hela Sverige.

En i gruppen har fungerat som en sammanhållande kraft, och även gjort viss uppföljning av resultat i form av publiceringar. Vi gör upp ett schema terminsvis vilket gör att var och en får försöka få iväg en insändare omkring var sjätte vecka. Där försöker vi fånga upp någon aktuell fråga eller göra en personlig betraktelse med anknytning till klimat och miljö. Det är nog bara ett fåtal veckor under alla dessa år som vi inte klarat att få väg någon text. Och vi brukar komma upp i ett eller flera hundratal publiceringar per år. Sedan augusti 2021 har gruppen haft omkring 200 publiceringar av sina insändare.

Jag har till exempel fått insändare publicerade som handlar om att vi inte bör vidta en mängd åtgärder för att återstarta massturismen efter Coronapandemin, och att bankerna sviker framtiden genom att fortsätta att placera miljardtals kronor i fossilindustrin. Gruppens insändare hamnar i tidningar runt om i landet. Här är ett exempel från Karlskoga tidning: Barnen drabbas av politikers responsförnekelse.

Finns det aktivister i Klimataktion som vill skapa en liknande grupp? Hitta fem-sex likasinnade, skaffa varsitt konto på Insändarmaskinen, och gör ett schema. Sedan är det bara att sätta i gång. Det finns alltid någon positiv eller negativ klimatnyhet att sätta tänderna i. Eller gör en personlig betraktelse. Texterna ska helst vara korta, 600 – 1000 tecken, och bör fokusera på en sakfråga i taget.

Här hittar ni insändarmaskinen.

Är du intresserad av att ingå i vår grupp? Mejla mig i så fall. tv(at)tvennstrom.se