Här finns plats för ungas klimatengagemang

Här är några av de anställda på Momentum i Stockholm, från vänster: Anna Olinhejn, Sanda Tcacencu,  Stephen Amartey och Iris Elmèr. Foto: Yannick Porter

Nu har Momentum invigts. Det är en plats i Fryshuset i Stockholm där unga kan engagera sig i miljö- och klimatfrågor. Momentum är ett sk makerspace som ingår i en internationell satsning kallad Planet One och drivs av Fryshuset och Greenpeace. Petra Palmén, styrelseledamot i Klimataktion, var på invigningen och träffade Esmeralda Sjögren som är en av de anställda på Momentum i Fryshuset.

Hur kommer det sig att du är engagerad?

-När jag själv blev klimataktivist och fick möjligheten att involvera mig i olika projekt som var relaterade till min hjärtefråga – klimaträttvisa – kände jag att jag äntligen hittade hem. Min klimatångest lättade och jag upplevde att jag fick en gemenskap jag aldrig haft tidigare, berättar Esmeralda.

Hon hoppas att den känslan ska upplevas av alla unga som kommer till Momentum.

-Meningsfullhet och samskapande är våra ledord. Du som är mellan 15 och 25 är välkommen till våra aktiviteter. Vi har till exempel drop in-verksamhet på måndagar och onsdagar och det går också att starta egna projekt. Ungdomsledare finns på plats för att ta emot förslag, uppmuntra idéer och handleda projekt. Även de över 25 är välkomna till exempelvis föreläsningar.

Hur ska ni nå unga?

-Vi vill samarbeta med ungdomsgrupper och organisationer inom både miljö- och andra rättviserörelser, föreningar, fritidsgårdar och gymnasieskolor. Målet är att nå unga med olika bakgrund och intressen för att därmed bredda miljö- och klimatrörelsen. Vi vill ha låga trösklar så att det är lätt att engagera sig.

Hur vill Momentum samarbeta med andra klimatorganisationer?

-Genom att erbjuda en lokal där de kan ha sina möten och hålla i egna aktiviteter. Vi vill även fortsätta bjuda in olika organisationer för att inspirera, träffa och engagera nya ungdomar.

Hur får intresserade kontakt med er?

-Följ oss på sociala medier (@momentum.hub på Insta, @momentum.stockholm på FB) för att hålla utkik efter vårt löpande program, nya ungdomsprojekt och spännande samarbeten! Alla är hjärtligt välkomna!

Mötesplatser för unga i sex länder

Planet One är ett projekt där Fryshuset och Greenpeace driver sk makerspaces i Armenien, Kamerun, Kenya, Sverige, Sydafrika och Ungern. Det är fysiska mötesplatser där unga tryggt kan mötas och engagera sig tillsammans i lokala miljö- och klimatfrågor. Alla makerspaces kommer att kunna samverka med varandra genom projektets digitala plattform. På så sätt kan de utveckla ett ungt internationellt påverkansnätverk.

Projektet finansieras av Postkodsstiftelsen. Sju personer kommer att jobba med Momentum.

Läs mer: https://planetone.org/ och https://fryshuset.se/verksamhet/planet-one/