Vågen är på väg mot oss – detta kan vi göra

Christoffer Affelin, talesperson KA Skåne presenterar föredragshållaren Alasdair Skelton till höger i bild.


Klimataktion Skåne har haft sitt första event  med Alasdair Skelton, geologprofessor i geokemi och petrologi vid Stockholms universitet och Researcher´s desk. Vi höll till i det fina Gullbergrummet på Malmö Stadsbibliotek. Alasdair Skelton inledde sitt föredrag med att visa en bild av den tsunamivåg som sköljde in över Thailand 2004.  Få ser vågen som rusar fram med 34 km hastighet. Två minuter senare når den 10 meter höga vågen stranden.   Det är samma sak med klimatkrisen, vågen är på väg mot oss men vi ser inte hur farlig den är när vi spanar i  horisonten. 

Föredraget innehöll intressanta geologiska fakta, till exempel bildades den stenkol vi bränner upp nu  under Jura på dinosauriernas tid, likaså oljan som kommer från bland annat alger sedan den tiden. Nu håller vi på att bränna upp denna uråldriga naturresurs med en enorm ökning av koldioxiden i atmosfären som följd. 

Vad kan vi som ser vågen närma sig då göra? Var och en av oss kan minska våra utsläpp så mycket det går. Alasdair Skelton uppmanade oss också att se över vart våra investerade pengar går. Vi kan också använda vår röst till att påverka vänner, kollegor och makthavare. Och inte minst: vi kan hitta vår egen styrka och hur kan vi använda den i klimatkampen.

Efter föredraget följde intressanta diskussioner och fika. Tack Alasdair Skelton och ni som kom!

”Ingen är för liten för att göra skillnad” – Greta Thunberg.Ann-Marie Lenndin