Krönika augusti: Sommaren då riksdagsledamöter klagade på väderkartor

Värme gör saker med människor.

Det har inte minst blivit tydligt den här sommaren, när rapporterna om engelsk rekordvärme, franska skogsbränder och hälsofarlig spansk hetta avlöst varandra. Även om Sverige kommit lindrigt undan var det nära att temperaturrekorden slogs även här en het vecka i mitten av juli.

Samtidigt pågick något underligt på våra stora sociala medier. En inte obetydlig del av svensk höger diskuterade väderkartor.

Det var något konstigt med dem, ansåg till exempel de moderata riksdagsledamöterna Lars Beckman och Jan Ericson, sverigedemokraten Mattias Karlsson samt den välkända twittraren Rebecca Weidmo Uvell. De var färglagda i rött och orange, som för att ge intrycket att det brann. Slutsatsen var given. SVT och TV 4 satsade på klimatalarmism, kanske rentav på att vända vinden för Miljöpartiet. Ericson kallade det hela för en ”subtil hjärntvätt”.

Nu påpekades det visserligen snart att allt handlade om att Ericson m fl inte klarade av att skilja mellan väderkartor och temperaturkartor. De senare visar nyanser av rött så fort det är plusgrader, och har gjort så länge. Case closed, kunde man tycka. Om man inte hette Ericson eller Beckman eller Karlsson eller Uvell, som fortsatte i samma hjulspår.

Nu har väl ingen av de här högerdebattörerna gjort sig kända för intellektuell briljans. Ändå var de här utspelen lite väl imbecilla, även för att komma från dem. Så vad pågick egentligen? Hade de fått värmeslag? Eller desinformerade de medvetet?

Jag tror att det handlar om en tredje förklaring. För vart år som går blir avståndet mellan vad klimatvetenskapen säger och vad Uvell, Karlsson och de andra hoppas på allt större. De har sedan flera år bundit sig fast vid åsikten att klimatlarmen är överdrivna. För att kunna hålla fast vid den åsikten behöver de göra sig korkade.

De lyckas onekligen rätt bra.

Jonas Fogelqvist


Detta är en krönika och krönikörens åsikter är inte nödvändigtvis samma som Klimataktions.

Skriv en krönika som rör klimatet du med! Mer info här:

https://klimataktion.se/kontakt/material-till-hemsidan/