PRESSRELEASE – Sorgmarsch 31/8

Onsdag den 31 augusti arrangerar Gretas Gamlingar, Grand Panthers, GrandparentsForFuture och Klimataktion en sorgmarsch för våra barns och barnbarns framtid i Stockholms City. Arrangörerna oroar sig över larmrapporterna om torka, översvämningar, extrem hetta och skogsbränder som duggar allt tätare från hela världen. Klimatkrisen blir allt djupare. Trots det slåss politikerna om att göra så lite som möjligt för att minska koldioxidutsläppen menar organisationerna.

– Den här sommarens extrema hetta, torka och skogsbränder runt om i Europa och på många andra håll är skrämmande , säger Sten-Ivan Bylund, talesperson för GrandparentsForFuture. Många äldre och barn är sköra och många har mist livet på grund av extremvärmen. Vi vet att såväl äldreboenden som skolor och förskolor i Sverige nästan helt saknar möjligheter att undvika att det blir mycket varmt inomhus. 

– Många politiker säger att tekniken kommer att lösa krisen, men dagens utmaningar kan inte lösas med morgondagens teknik. Den räddhågsna stoppa-huvudet-i-sanden mentalitet som fortfarande präglar ansvariga beslutsfattare måste snabbt ändras. Vi kräver en snabb och resolut omsvängning som skapar ett hållbart, resilient och rättvist samhälle, säger Kerstin Lönngren, talesperson för Grand Panthers.

Initiativtagarna är medvetna om att beslutsfattarna är djupt upptagna med kriget i Ukraina. Men liksom man lyckades hantera pandemin och en ekonomi i fritt fall så kan man även lösa klimatkrisen. Enligt Världsnaturfonden måste Sverige minska sina utsläpp av koldioxid med mer än 20% redan i år för att vi som land ska bidra rättvist till Parisavtalet. Fortsätter vi som i dag kommer hela Sveriges utsläppsbudget vara förbrukad redan under nästa mandatperiod.

– Svensken släpper i snitt ut tio gånger mer koldioxid än vad jorden klarar av och vi svenskar konsumerar resurser motsvarande 4 jordklot per år. Våra folkvalda måste ge oss förutsättningar att leva ett hållbart och tryggt liv, säger Peter Lamming, talesperson för Gretas Gamlingar. 

Arrangörerna sörjer att våra barn och barnbarn kommer att få betala priset. Med marschen vill de visa att äldre står på deras sida. De vill betona den äldre generationens ansvar för den värld som efterkommande ska ta över och leva i. Det är med stor sorg som de vecka efter vecka och månad efter månad tvingas konstatera att mycket lite görs för att stoppa den katastrofala utvecklingen av klimatet. 

– Våra politiker sviker oss och i stället för att ge klara besked om hur allvarlig situationen är tävlar de i att ge oss lugnande besked om att det kommer ordna sig. De vägrar lyssna på de tusentals forskare som sedan decennier slagit larm i rapport efter rapport, menar Petra Palmén, verksamhetsutvecklare på Klimataktion.

Initiativtagarna vill att politikerna omedelbart:

  1. Lämnar fossilberoendet. Ser till att finansiella stimulanser bidrar till att uppnå målen i Parisavtalet. Tar bort skattelättnader för fossil energi. Sätter högre pris på koldioxid.
  1. Framtidssäkrar samhället. Satsar på lokal utveckling för att uppnå motståndskraftiga samhällen, som kan hantera kommande klimatkriser. 
  1. Agerar rättvist. Ser till att FN:s gröna klimatfond realiseras och bidrar aktivt till klimatanpassning i regioner som drabbas hårdast.
  1. Prioriterar stimulansåtgärder som snabbt skapar fler arbetstillfällen inom hållbara framtidssektorer. Inför skyddsnät och åtgärder för att hjälpa människor skola om sig och snabbt komma in i arbete inom framtidsbranscher.  

Kontaktpersoner media:
Kerstin Lönngren, Grand Panthers, 070-572 12 72, kerstin.lonngren (at) gmail.com

Peter Lamming, Gretas Gamlingar, 070-884 46 44, plamming (at) hotmail.com

Petra Palmén, Klimataktion, 072-251 14 00, petra.palmen (at) outlook.com

Sten-Ivan Bylund, GrandparentsForFuture, 070-693 10 04, sten-ivan (at) sibylund.se

Fakta sorgmarschen

Sorgmarschen sker onsdag den 31 augusti. Den startar kl 17:30, på Raoul Wallenbergs Torg, Nybroplan och avslutas på Mynttorget. På Mynttorget kommer  Staffan Laestadius, prof. em., KTH, att hålla tal kl 18:30. Alla är välkomna och man ska helst vara svartklädd. Marschen är tyst och endast dova trumslag kommer att ljuda. Se även: www.klimatsverige.se


Beskrivning arrangörer:
Grand Panthers Är ett nätverk av mor- och farföräldrar och andra äldre, som är djupt oroliga för vad klimatförändringarna innebär för sina barnbarn. De visar sin oro genom att sista onsdagen i månaden vandra fram och tillbaka utanför riksdagshuset. Där bär de plakat med bilder på barn, med uppmaningen att rädda klimatet för barnbarnen.

GrandparentsForFuture Är ett nätverk på Facebook som bildades för stödja Greta Thunbergs Skolstrejk för klimatet. Med ordet Grandparents vill de betona äldre generationers ansvar för den värld som efterkommande ska ta över och leva i. De stöttar Greta Thunberg och Fridays for future. Nätverket har nära 800 medlemmar och har funnits sedan 2018.

Gretas Gamlingar Är ett landsomfattande nätverk av seniorer, som har inspirerats av Greta Thunberg. De gör gemensam sak med barnen och ungdomarna och ingår i Fridays For Future sedan tre år. Varje fredag kl. 12.00 står de på ett lokalt torg, utanför en matbutik eller bibliotek med plakat och delar ut flygblad. Ibland sjunger de deras budskap om klimatnödläget.

Klimataktion Är en politiskt och religiöst obunden förening vars mål är att beslutsfattare ska agera enligt den senast kända vetenskapliga forskningen om klimatet. Folkrörelsen bildades 2008 och har 7  lokalorganisationer i landet. Föreningen är mest känd för sina politikerutfrågningar, klimatinspiratörskurser och ideella klimatcoacher.

Information och spridning av initiativet sker i samverkan med nätverket Klimatsverige.