Krönika September: Bli inte närsynt på samtiden!

1973 ströp de oljeproducerande länderna i Opec oljekranen. Sveriges svar på det var informationskampanjer med uppmaningar om minskad energianvändning. Värmen drogs ner i simhallar och offentliga lokaler. Gatubelysning i offentliga miljöer släcktes. SVT avslutade vardagssändningarna vid 22. Svenskarna uppmanades att sänka inomhustemperaturer och att duscha mindre. Under några veckor ransonerades faktiskt också bensinen.
Kampanjen gav resultat. Energiförbrukningen minskade med sex procent. Hösten 2022 står Europa inför en liknande situation när Vladimir Putin beslutat att skruva åt gaskranen till Europa. Även om Sverige inte är någon högkonsument av rysk gas kommer den åtskruvade kranen i öst att påverka även Sverige i grunden, då vi är en del av den sammankopplade europeiska energimarknaden.
Runtom i Europa har man förstått vad som väntar. Finländarna uppmanas att sänka inomhustemperaturen och spara varmvatten. I Tyskland sänks temperaturen på kontor och man och släcker utomhusbelysning. Listan kan göras lång. Och i Sverige gör vi …. ingenting.

Lågt hängande frukter
I en energikris är det en lågt hängande frukt att minska konsumtionen av energi. Det är avsevärt enklare än att i panik jaga fram ny, dyr energi (som dessutom oftast kommer från det oljeeldade kraftverket i Karlshamn). Men att antyda att svenskarna ska behöva ändra något i sin livsstil, kanske dra ner lite på elkonsumtionen, tycks närmast vara en dödssynd.
Lyssna exempelvis på vad avgående statsministern Magdalena Andersson sa någon vecka innan valet, apropå den energibrist som förväntas i vinter:

”Svenska knegare ska inte märka någonting alls.”

Det är där vi har hamnat. Ingen ska någonsin behöva göra en materiell uppoffring. Resonemanget känns igen från andra frågor. Kött, flygresor, skogsägares rättigheter osv. Inget ska inskränka på vår bekvämlighet (eller äganderätt).

Marknadsekonomi ur spel
Den i andra sammanhang så dyrkade marknadsekonomin sätts också utan hämningar ur spel om något riskerar att rucka på vår bekvämlighet. Högre bensinpriser? Subventionera! Högre elpriser? Subventionera!
Jag vet invändningarna. Det finns en risk att många med eluppvärmda hus kommer att få svidande elräkningar i vinter. Jag vet att elintensiv industri i södra Sverige kan få det tufft. Visst stöd till de värst drabbade är rimligt – om det kombineras med morötter och piskor för att också minska den totala elförbrukningen.
Och kanske får vi räkna med elbesparingar ändå. För dagarna innan jag ska skicka in denna krönika visar det sig att både EU och den svenska energimyndigheten är ute och talar om energibesparingskampanjer. Från EU talas om krav på tio-procentiga minskningar av elförbrukningen i alla medlemsländer i vinter.
Ulf Kristersson längtar säkert efter att administrera detta när han tillträder som statsminister ….

Samtiden i perspektiv
Min mamma har ofta talat om stämningarna i de vänsterkretsar hon befann sig i mitten på 1970-talet. Vissa ansåg att det var borgerligt att äga en soffa, har hon berättat. Det går att skratta åt sådana halvsekteristiska åsikter idag men det finns en poäng i att titta på samtiden med lite perspektiv. Att den bekvämlighet många av oss lindat in sig i faktiskt är extrem. Att vi klarar av att göra vissa uppoffringar, och att det till och med kan skänka en känsla av samhörighet – att vi försöker lösa det här tillsammans.

Oscar Magnusson


Detta är en krönika och krönikörens åsikter är inte nödvändigtvis samma som Klimataktions.
Skriv en krönika som rör klimatet du med! Mer info här:
https://klimataktion.se/kontakt/material-till-hemsidan/