Fråga & svar: Vad kräver omställningen av mig, egentligen?

Marie Soxbo

Fråga: Jag vill göra allt jag kan för att leva så hållbart som möjligt. När det pratas om omställning blir jag dock osäker på vad det innebär för mig som privatperson. Vad krävs, rent faktiskt, av mig och mina medmänniskor? Jag flyger inte, kör så lite bil jag bara kan, har solpaneler på taket och köper nästan aldrig nya kläder eller prylar. Äter knappt kött, förutom vilt då och då. De steg jag hittills tagit i riktning mot ett mer hållbart liv har gjort mig gladare och mer tillfreds. Men många pratar om omställning som en deppig nödvändighet, vilket jag gissar beror på att dessa människor har insett att ännu större livsstilsförändringar kommer att behövas. Så: Vad kräver omställningen av mig, egentligen?
/Lena

Svar: Jag tror faktiskt tvärtom! Det är inte du som missförstått vad omställningen kräver av dig, utan den stora majoriteten som tror att omställningen automatiskt innebär ett sämre liv och därför inte vill göra några förändringar. Det låter som att du kommit väldigt långt i din personliga omställning, och vill du ha ett kvitto på det kan du göra några olika klimatkalkylatorer och ta ett snitt på resultatet. Kanske också mata in dina vanor från innan du började ställa om? Då får du både se hur du ligger till idag, hur stor skillnad det är mellan gamla och nya vanor och inom vilka områden du ska lägga krutet på framåt för att det ska ge bäst effekt. Men – utöver det så tycker jag att det är betydligt viktigare att försöka påverka samhället och sin omgivning än att leva perfekt på individnivå. Vi behöver systemförändringar och ett samhälle som det är lätt att göra rätt i, för att den stora massan ska komma lika långt som du har gjort. Så engagera dig utanför de egna fyra väggarna, det är där du behövs mest. I politiken, i miljörörelsen eller kanske lokalt där du bor? Lägg medborgarförslag, skriv insändare, engagera dig i en lokal klimatklubb – eller starta en! På Klimatklubben.se finns massor av tips på hur du kan tänka. Och prata gärna med din omgivning om de positiva effekterna som din omställning har inneburit, så inspirerar du säkert fler. Heja dig!

/Maria Soxbo

Maria Soxbo är journalist, författare, föreläsare och medgrundare av Klimatklubben, och arbetar dagligen med att kommunicera och engagera kring hållbarhet. Hon driver Plan B-podden tillsammans med Emma Sundh och är just nu bokaktuell med Ställ om! Allt att vinna på ett klimatsmart liv (Norstedts).

Blogg: Mariasoxbo.se 
Instagram: @mariasoxbo.se

Klimatklubben.se 
@klimatklubben.se

Har du också en klimatrelaterad fråga som du vill ha svar på? Skicka den till webbredaktion (at) klimataktion.se, så kanske vi kan hitta någon som kan svara.

Tillbaka till frågesidan